Nieuws/Financieel
669106
Financieel

Bonden verliezen zaak over doorstart Heiploeg

Bij het flitsfaillissement van garnalenverwerker Heiploeg waarbij veel mensen hun baan verloren, is volgens de rechter geen misbruik gemaakt van het faillissementsrecht. Dat oordeelde de rechtbank in Almelo dinsdag. FNV gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Heiploeg ging eind januari failliet en maakte meteen een doorstart onder de vleugels van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Hierbij raakten negentig werknemers hun baan kwijt. De overige 210 werknemers mochten aan de slag bij het nieuwe Heiploeg, maar onder slechtere arbeidsvoorwaarden.

De vakbonden hadden het bedrijf voor de rechter gedaagd. Zij stelden dat sprake was van een ,,overgang van onderneming''. Daarom hadden volgens de bonden alle werknemers hun baan en rechten moeten behouden. Maar de rechter gaat hier niet in mee.

Pre-pack methode

Heiploeg maakte gebruik van de omstreden pre-pack methode, waarbij een curator in alle stilte een faillissement en snelle doorstart voorbereidt. De bonden verzetten zich tegen dit soort constructies. Ze zijn bang dat bedrijven deze methode gaan gebruiken om makkelijk reorganisaties door te kunnen voeren.

FNV-bestuurder Petra Zuidema is ,,zwaar teleurgesteld'' over de uitspraak. ,,We hadden graag gezien dat de rechter vragen had gesteld aan het Europese Hof van Justitie'', zei ze in een reactie. ,,Het Europese Hof is de enige die echt kan zeggen hoe het in elkaar steekt.''