Nieuws/Financieel
669119
Financieel

Alles gaat online

Had u het ook vernomen, de mooie en recente tweede kwartaalcijfers van ASML, toch wel een van de paradepaardjes van onze high-tech industrie. Het bedrijf uit Veldhoven maakt de steeds geavanceerdere machines waarmee steeds krachtiger computerchips kunnen worden gemaakt. En de vraag naar die chips blijft maar toenemen.

 Niet alleen voor smartphones en mobieltjes, maar ook voor Internet of Things-toepassingen. Als je naar de verwachtingen voor Internet of Things – ook wel IoT genoemd – kijkt, denk ik dat ASML en andere ondernemingen daar ook in de toekomst garen bij kunnen spinnen.

IoT is inmiddels al een enorm brede en volwassen markt. Dan gaat het bijvoorbeeld om slimme thermostaten, die in verbinding staan via chips met je auto of smartphone, en dus ‘weten’ wanneer ze het huis moeten verwarmen. Veel vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen investeren in moderne bagage-afhandeling met IoT-toepassingen.

Bijvoorbeeld met behulp van labels met ingebouwde RFID chips, die kunnen worden gekoppeld aan een automatisch bagagesysteem, maar ook aan je frequent flyer gegevens en reisschema’s van reizigers. Ook volgsystemen bij vrachtvervoer worden steeds belangrijker. En in de landbouw en veeteelt wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van IoT. Zoals varkensstallen die zijn ‘behangen’ met chips, die allerlei gegevens zenden, bijvoorbeeld over het nog aanwezige voer voor de varkens.  

Gezondheidszorg

En vergeet ook niet het ‘menswelzijn’ niet, de gezondheidszorg dus. IoT biedt daar ongekende mogelijkheden. Neem de slimme pleisters met sensoren voor patiënten met de chronische longziekte COPD. Met de pleister worden continu gegevens verzameld – en via het internet verzonden – over ademhaling, hartritme en variaties in de hartslag. Ik vind dit geweldige ontwikkelingen. Daarnaast zijn er natuurlijk heel leuke, vermakelijke toepassingen van IoT. Zo konden wielerliefhebbers tijdens de recente Tour de France de renners live volgen, door middel van sensoren onder de zadels van de renners. Dat is natuurlijk meer een leuke gadget. Hoewel je nooit weet wat voor nuttige toepassingen daar uit voor kunnen komen.

Google

Google (dat recent ook prima cijfers presenteerde) zette al eerder in op IoT, met de slimme thermostaten van het aangekochte bedrijf Nest. Maar Google zet nu ook in op een nieuw besturingssysteem, Brillo, dat speciaal ontwikkeld is om alle apparaten die aan elkaar worden geschakeld met IoT slim met elkaar te verbinden. Google wil hiermee een nieuwe standaard creëren voor deze steeds groter wordende markt. Dat een van de succesvolste en meest innovatieve bedrijven ter wereld zo vol inzet op IoT geeft, vind ik, wel aan hoe hot deze trend is. Dat wordt ook bevestigd door verwachtingen van gerenommeerde onderzoeksbureaus. Zo gaat het Amerikaanse Gartner ervan uit dat in 2020 25 miljard voorwerpen met het internet verbonden zijn, 400% meer dan nu.

 

Wat voor aandelen?

 

Welke ondernemingen profiteren hier nu van? Voor ik dat op een rijtje zet, is het goed even te memoreren dat er niet echt specifieke IoT-aandelen zijn. Daarvoor is deze trend te breed. Maar om een idee te geven, het al genoemde ASML en 'usual suspects' als Apple en Google profiteren van de groei van IoT. Maar ook makers van geavanceerde chips, zoals het Nederlandse NPX en het Amerikaanse Intel. De makers van routers en netwerkapparatuur, zoals Netgear (omdat het internetverkeer zo enorm gaat toenemen door IoT).

Aanbieders van sportkleding waarmee contact kan worden gelegd met internet, zoals het Amerikaanse Under Armour. Al die gegevens moeten ook goed beveiligd worden, zodat cyber security-ondernemingen zullen profiteren. Er zijn sensoren nodig, zoals die van het Zwitserse TE Connectivity. WiFi speelt een belangrijker rol, dus de Amerikaanse maker van WiFi-apparatuur Ruckus Wireless kan garen spinnen bij de IoT-trend.

Brede verzameling

IoT is een trend waar we allemaal steeds meer in ons dagelijks leven mee te maken krijgen. Er zijn leuke mogelijkheden om in deze trend te beleggen. Maar juist bij een zo breed ‘uitwaaierende’ trend is het voor beleggers die brood zien in de ontwikkeling van IoT de komende jaren zaak een brede verzameling van aandelen te kopen. Maar als je de aandelen koopt die alle aspecten van deze brede trend goed vertegenwoordigen, dan maak je denk ik ook in de toekomst een goede kans beloond te worden.

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.