Nieuws/Financieel
669458
Financieel

Energiereuzen zien af van investeringen

Shell heeft met Chevron, Statoil en BP inmiddels voor $200 miljard aan geplande investeringen uitgesteld.

De grootste energiebedrijven van de wereld trappen op de rem vanwege de lage energieprijzen. Volgens rapporten uit de sector zijn 46 projecten stilgeleged.

Zicht op productiebeperking is er niet. De energiebedrijven proberen met de ingreep het dividend voor hun aandeelhouders te beschermen.

Forse terugval in prijs

De olieprijs blijft voor bedrijven onberekenbaar: voor de tweede keer dit jaar maakt het zwarte goud een terugval in prijs door. WTI-olie verloor dit jaar tot $48,04, maar stond op 23 juni nog op $61,30 genoteerd. De vorige terugval werd half februari ingezet bij $59,83, toen zakte de Amerikaanse ruwe olie terug tot net boven de $50.

De daling gaat gepaard met een zeer sterke daling in verkopen van grondstoffen, met name koper, goud en zink. De brede index voor grondstoffen van Bloomberg staat nu op een zesjaars dieptepunt.

Aanleiding vormt vooral de sterk afgenomen groei in China. Vanochtend zakte de Shanghai Composite nog eens met 8,4%, op zorgen dat de steun van de Chinese overheid aan de economie onvoldoende zal blijken te zijn.

Iedere ochtend het laatste nieuws in uw mailbox? Meld u hier aan