Nieuws/Financieel
670350
Financieel

Voormalige topper HiQ Invest Market Neutral Fund crasht

Met vele duizenden computertransacties per dag realiseerde het HiQ Invest Market Neutral Fund jarenlang prachtige resultaten. Daarin is sinds vorig jaar hardhandig een einde gekomen. Het te grote vertrouwen dat de fondsbeheerder in zijn strategieën en posities aan de dag legde, bezorgde de deelnemers tientallen procenten verlies.

Het leek ook bijna te mooi om waar te zijn. Met een marktneutrale strategie – dus onafhankelijk van het beursklimaat – een jaarlijks rendement van 12-13% realiseren. En dat door via een computerprogramma een belegging te kopen en een daaraan gerelateerde - op dat moment historisch relatief dure - belegging te verkopen. In de eerste zeven jaar na de oprichting in 2007 ging dat goed.

Niet geheel duidelijk is waarom de prestaties van het HiQ Invest Market Neutral Fund sinds medio vorig jaar dramatisch verslechterd zijn. De koers stortte met 44% in, met de min van 14% in juni als dramatisch dieptepunt.

De fondsbeheerder wijst zelf onder meer op extreme prijsontwikkelingen in de grondstoffenmarkt en - recenter - de grote volatiliteit als gevolg van de zorgen over Griekenland. Het HiQ Invest Market Neutral Fund schuwt het risico bovendien niet, door geregeld verliesgevende posities uit te breiden in de verwachting dat het uiteindelijk goed komt. Dit pakte soms rampzalig uit.

Het HiQ Invest Market Neutral Fund zet zijn prestaties af tegen de EuroStoxx50 sinds de oprichting in augustus 2007. Daaruit blijkt dat deelnemers van het eerste uur er nog altijd goed uitspringen. Maar de meeste deelnemers zijn later ingestapt en hebben het zwaar voor hun kiezen gekregen.