Nieuws/Financieel
671987
Financieel

DNB waarschuwt voor hypotheekschulden

Nederlandse huishoudens hebben nog altijd te hoge hypotheekschulden. Er moet haast gemaakt worden met het inperken van de aflossingsvrije schuld.

Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het Overzicht Financiële Stabiliteit, dat vanmiddag werd gepubliceerd.

De Nederlandse hypotheekschuld bestaat voor 55% uit aflossingsvrije en beleggingshypotheken. Die hoeven pas aan het einde van de looptijd te worden afgelost. DNB vreest dat huishoudens daarmee in de problemen komen. Dat kan leiden tot het gedwongen verkopen van een huis.

Maatregelen Rutte III

DNB-president Klaas Knot wilde niet ingaan op de maatregelen van het kabinet die al zijn uitgelekt, al zei hij dat het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek op zijn ’warme goedkeuring’ kan rekenen.

Sinds de crisis is de huizenmarkt op veel plekken hersteld. In de Randstad is zelfs sprake van oververhitting. Maar nog altijd staan 15% van de Nederlandse koophuizen ’onder water’, waarbij de waarde van het huis lager is dan de waarde van de hypotheek. Op het hoogtepunt van de crisis was dat meer dan 30%.

Wat DNB betreft, moet de hypotheekrenteaftrek versneld worden afgebouwd. Ook de loan to value, dus het maximale bedrag als percentage van de waarde van de woning, moet omlaag. Dit jaar wordt die teruggeschroefd naar 100%, maar Knot zou liever een loan to value van 90% zien.

Huurwoningen

Ook moeten er meer huurwoningen in de vrije sector komen. Nu vallen veel huishoudens tussen de wal en het schip. Voor een sociale huurwoning komen ze door een te hoog inkomen niet in aanmerking, maar ook is het soms lastig om aan een koophuis te komen. Door subsidies voor sociale huurwoningen en het koopsegment af te bouwen, moet het aantrekkelijker worden om voor de vrije huursector te bouwen.

Niet alleen het kabinet moet maatregelen nemen om de woningmarkt gezonder te maken. Banken en consumenten hebben ook een verantwoordelijkheid. Hypotheekverstrekkers moeten klanten stimuleren om het aflossingsvrije deel te verkleinen. Door bijvoorbeeld een hypotheek over te sluiten tegen een lager rente, kan er extra worden afgelost op de aflossingsvrije hypotheekschuld.