Financieel/Geld
673064
Geld

Bijna 30% vacatures na 60 dagen nog open

Meer dan een kwart van de vacatures (27,6%) staat langer dan zestig dagen open. Vooral in Gelderland is het lastig om personeel te krijgen: daar is na 60 dagen 28,8% van de vacatures nog niet vervuld.

Naast Gelderland ligt ook in Noord-Holland en Utrecht het aandeel vacatures dat na zestig dagen nog openstaat, met respectievelijk 28% en 27,9% hoger dan het landelijk gemiddelde, zo meldt vacaturesite Indeed. Zeeland is de provincie met het laagste percentage moeilijk te vervullen vacatures. Daar is na zestig dagen gemiddeld slechts 23,4% van de vacatures nog niet vervuld.

Dat vacatures in sommige provincies zo lang openstaan, kan er onder meer mee te maken hebben dat werkgevers niet op de juiste manier zoeken: ze zoeken vaak op de verkeerde plekken, stelt Indeed. Daarnaast sluiten de teksten van de vacatures niet altijd even goed aan bij de werkzoekenden.

Zo gebeurt het nog altijd dat werkgevers banen in de IT uitzetten onder een Nederlandse titel terwijl IT-ers vooral zoeken op Engelstalige namen.

Verder zouden bedrijven verder moeten kijken dan alleen het aantal werkzoekenden in een bepaalde regio. Ze moeten ook kijken naar het soort werkzoekenden. „Bedrijven op zoek naar ingenieurs, doen er goed aan zich te richten op gebieden met een sterke technische focus, zoals Eindhoven of Twente. Door er bijvoorbeeld een vestiging te openen of door het mogelijk te maken om op afstand te werken, wat gezien de huidige technologieën geen barrière meer hoeft te vormen”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed.