Nieuws/Financieel
677148459
Financieel

Zonnige stemming op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurzen zijn maandag in een euforische stemming. Beleggers zijn opgewekt dankzij een wereldwijde daling van het aantal gevallen met het coronavirus en hoopgevende nieuws over een mogelijk coronavaccin. Daarnaast liet voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve weten dat de centrale bank voldoende ruimte heeft voor meer stimulering.

Rond 20.00 uur stond de Dow Jones-index 3,8% hoger. Technologiebeurs Nasdaq steeg 2,5%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 3,2%.

Voor het eerst sinds eind februari daalde de groei in het aantal nieuwe besmettingen met het longvirus wereldwijd minder dan 1%. Ook de mondiale toename van het dodental dook voor het eerst sinds het begin van de uitbraak onder 1%. Daarnaast wijzen de steeds verdergaande versoepelingen van overheidsrestricties, zoals in staat Californië, erop dat het virus redelijk onder controle komt.

Fed-voorzitter Powell zei tegen tv-zender CBS dat de Amerikaanse centrale bank „nog lang niet uitgespeeld is.” Volgens het centralebankhoofd liggen nog veel stimuleringsopties open, zoals het uitbreiden van de bestaande programma’s voor goedkope leningen of het starten van nieuwe programma’s.

Coronavaccin

Moderna (+25%) was de uitblinker op de Nasdaq. De farmaceut zegt veelbelovende resultaten te hebben behaald bij een eerste test van zijn coronavaccin op mensen. Ook waren er weinig bijwerkingen. Een volgende test begint in juli.

Uber Technologies (+7%), het bedrijf achter taxi-app Uber, ging eveneens hard omhoog. De onderneming schrapt nog eens 3000 banen om de coronacrisis door te komen. Deze ingreep komt bovenop de circa 3700 arbeidsplaatsen waar onlangs al een streep doorgezet was. Daarmee zet Uber in korte tijd ongeveer een kwart van zijn totale personeelsbestand overboord.

Olieprijs

De olie- en gasconcerns stonden ook in de schijnwerpers. De olieprijs steeg voor het eerst in twee maanden tot ruim $30 per vat, dankzij vermindering van productie in de Verenigde Staten en Irak. ExxonMobil (+7,4%) en Chevron (+5,7%) zijn grote winnaars in de Dow Jones.

Google-moeder Alphabet (+1%) staat ook in de belangstelling. Amerikaanse autoriteiten staan naar verluidt op het punt Google aan te klagen wegens concurrentievervalsing. President Donald Trump waarschuwde ook andere socialmediabedrijven als Facebook (+1,6%) en Twitter (+2,5%) dat er binnenkort maatregelen komen.

Amazon

Amazon (+0,7%) heropent vanaf dinsdag van zijn zes distributiecentra in Frankrijk. De webwinkelgigant sloot de logistieke locaties vorige maand, nadat Franse rechters hadden geoordeeld dat het bedrijf meer moest doen om personeel tegen het coronavirus te beschermen. Verder gaat iPhone-maker Apple (+2,5%) deze week 25 winkels in de VS weer openen.