Financieel/Ondernemen
679775550
Ondernemen

ING rekent ondernemers en kerken geld voor witwasonderzoek

AMSTERDAM - Na ABN Amro laat nu ook ING specifieke zakelijke klanten extra betalen voor witwasonderzoek. Bv’s, kerkgenootschappen en bedrijven met een buitenlandse rechtsvorm moeten vanaf april maandelijks €7,50 aftikken, nv’s krijgen €20 doorberekend. Daarbij gaan voor alle zakelijke klanten de kosten van een betaalrekening en bankpas omhoog.

Kleine ondernemers, zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma (vof) en maatschappen, blijven bij ING vooralsnog gevrijwaard van de directe extra kosten voor klantonderzoek. Verenigingen en stichtingen moeten vanaf 1 april €3 per maand betalen voor het onderzoek dat ING wettelijk verplicht is uit te voeren vanwege de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

ING, dat in 2018 een schikking van €750 miljoen met justitie trof voor jarenlange tekortkomingen met witwascontroles, wijst naar de alsmaar stijgende voor klantonderzoek. „De inspanningen om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren steeds intensiever geworden”, stelt de bank. „Dat komt deels door wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden als het gaat om financieel-economische criminaliteit. ING zet meer medewerkers en middelen in voor zorgvuldig klantonderzoek, wat ook leidt tot hogere kosten.”

Coffeeshophouders

ABN Amro kwam vorig jaar enkele maanden na een schikking van €480 miljoen als eerste met extra kosten voor ondernemers. De bank verhoogde toen de kosten voor coffeeshophouders. Toenmalig minister Hoekstra van Financiën vond dat banken geen groepen klanten mogen uitsluiten vanwege hoge witwasrisico’s.

Bij ING heeft dit uiteindelijk gevolgen voor alle ondernemers die bij die bank bankieren. Vanaf 1 april stijgen de tarieven van de losse Zakelijke Rekening en de losse Zakelijke Betaalpas naar van €4,90 naar €5,90 per maand. De kosten van een losse Zakelijke Betaalpas gaat van €1,25 naar €1,50 per maand.

Wie bij ING een Zakelijke Rekening, Zakelijke Betaalpas en Mijn ING Zakelijk heeft betaalt straks €11,15 per maand. Een Ondernemerspakket met hierin één Zakelijke Rekening, één Zakelijke Betaalpas en Mijn ING Zakelijk is met €9,90 per maand goedkoper. De bank belooft klanten automatisch overzetten naar het Ondernemerspakket om hen uit te sluiten van de tariefverhoging.