Nieuws/Financieel
679835010
Financieel

Private equity-fondsen KKR en EQT rammelen aan de poort

KPN wijst twee jagers de deur

Amsterdam - UPDATE KPN heeft twee overnamepogingen afgewezen. Dat bevestigt het bedrijf zondag na een bericht in de Britse pers.

Het eerste was van private equity-reus KKR, het tweede van een duo, de Zweedse investeerder EQT en de Amerikaanse infrastructuurbelegger Stonepeak Infrastructure Partners.

De speculaties over een op handen zijnd overnamebod op KPN zijn al maanden gaande. In april meldde de Wall Street Journal soortgelijke geluiden al.

EQT en Stonepeak zouden een bod van €3 per aandeel hebben overwogen, waarbij KPN op €12,5 miljard werd gewaardeerd, exclusief de €5,2 miljard schuld op de balans, zo schreef de Financial Times. KPN bestrijdt dat: „Er is wel een ongevraagd voorstel maar geen biedprijs gedaan door EQT en Stonepeak.”

Of KKR een concreet bod heeft gedaan, is niet bekend.

Joost Farwerck, de topman van KPN, zei afgelopen week in een toelichting op de eerste kwartaalcijfers dat welk bod op KPN dan ook voor alle stakeholders van het bedrijf in het beste belang zou moeten zijn.

Vorig weekend

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van KPN hebben beide toenaderingen volgens een betrokken bron vorig weekend afgewezen. De argumentatie daarvoor, zo laat KPN zondag in een reactie weten, is dat beide benaderingen geen toegevoegde waarde hebben ten opzichte van KPN’s eigen groeistrategie. De raad van bestuur en raad van commissarissen laat weten ’zorgvuldig’ te hebben bestudeerd of de toenadering ’in het beste belang van het bedrijf zou kunnen zijn’, inclusief de weging van het belang van klanten, werknemers, crediteuren, toeleveranciers, zakenpartners, de overheid en de maatschappij.

Sindsdien is er geen gesprek meer geweest met een van beide partijen, aldus KPN.

KPN investeert stevig in zijn telecomnetwerk. Farwerck zei daarover dat het bedrijf op termijn veel waarde gaat creëren. Zo moet 80% van de Nederlandse huishoudens in 2026 kunnen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk dat KPN momenteel in een recent aangekondigde joint venture met pensioenbelegger APG aanlegt.

Een analist van Citi schrijft in een door de FT geciteerd rapport dat KPN op €3,50 per aandeel gewaardeerd kan worden.

Een overname van KPN is altijd als zeer onwenselijk en vrijwel onmogelijk gezien door de sector, vanwege de kritische infrastructuur die het bedrijf bezit. KPN heeft ook een sterke beschermingsstichting, die in 2013 en 2014 ook hielp om de Mexicaanse belager Carlos Slim weg te jagen. Slim is wel nog altijd minderheidsaandeelhouder, en zou een cruciale rol kunnen spelen bij een overnamebod.

Sinds 1 mei is in Nederland juist nieuwe wetgeving ingegaan die bedrijven bij een ongevraagd overnamebod de mogelijkheid biedt om 180 dagen extra bedenktijd in te roepen.

Bovendien zou het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moeten instemmen met de overname van kritische infrastructuur.

EQT is een Zweedse private equity-firma en heeft in Nederland al een kleiner telecombedrijf in bezit, Delta. Stonepeak is een infrastructuurbelegger uit New York die zich zelden in Europa laat zien. KKR is een van de oudste private equity

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo