Nieuws/Financieel
680185750
Financieel

Op de beursvloer

Just Eat en Unibail zetten AEX net op winst

De AEX is dinsdagmiddag met nipte winst gesloten. Unibail, Just Eat Takeaway en techaandelen als Besi en Adyen boeken forse winst. KPN, ING en Shell drukken de index. Vivoryon scoort bij de kleintjes nu zijn Alzheimer-medicijn kansrijker wordt.

De AEX sluit 0,1% hoger bij 719,43 punten. Maandag zakte de beursgraadmeter 0,2% na op vrijdag een record te hebben gevestigd.

De AMX staat bij het slot van de handel 0,2% lager bij 1068,6 punten.

De Britse FTSE 100 wint 0,2%, de Franse CAC 40 wint 0,1%, de Duitse DAX zakt 0,2%.

In New York staan beurzen licht in het rood.

De euro verliest een fractie aan waarde bij $1,2180. De rentevergoeding voor een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie staat 4 basispunten lager bij 1,534%.

De Nederlandse Staat haalde €2,2 miljard op voor een lening met een looptijd tot 15 juli 2031 bij een rendement van -0,053%.

’Macro-data centraal’

De inflatie steeg in Nederland afgelopen maand tot 2,1%, tegen een maand ervoor 1,9% toename. De inflatie is boven 2% gekomen in de eurozone, meer dan de Europese Centrale Bank (ECB) eerder aangaf.

Siegfried Kok, portfoliomanager bij beleggingsfonds Obam, wijst erop dat beleggers nu vooral in afwachting zijn van economische cijfers. „Er zal een maand lang nog nauwelijks bedrijfsnieuws komen. Macro-economische data moeten uitwijzen hoe snel de economie herstelt van de coronacrisis. Donderdag komt er ook meer zicht op de inflatie in de VS. Als het te hard gaat en duidelijk wordt dat de inflatie weleens lang hoog kan blijven, zal de Fed moeten ingrijpen.”

De oliemarkten staan later in het vizier, kartel OPEC en het Internationaal Energieagentschap komen respectievelijk donderdag en vrijdag met maandoverzichten over de verwachte groei.

Van de uitkomst van de monetaire vergadering van de ECB op donderdag verwacht Kok weinig. De beleidsrente zal niet wijzigen. „De ECB zal wat uitspraken doen hoe zij tegen de inflatie aankijken. Maar ik verwacht niet dat gehint zal worden op een mogelijke afbouw van het steunprogramma.”

,,Als de ECB verwijst naar een mogelijke verkrapping, dan zal dat in monetaire zin voor een kleine aardschok kunnen zorgen”, zegt marktanalist Robbert Manders van broker IG.

Strijd om Just Eat

Bij de Nederlandse hoofdfondsen gaat Just Eat Takeaway met een winst van 3,1% aan kop achter winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (+5,9%). Donderdag stemmen de aandeelhouders van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub over de voorgenomen overname door de maaltijdenbezorger Just Eat Takeaway. Er is nogal wat verzet van investeerder Oceanwood, die volgens een brief in bezit van ABM/Dow Jones ’hevige en onterechte’ onderwaardering van het bedrijf ziet.

,,Een activistische aandeelhouder rammelt aan de poort om het belang van Just Eat in iFoods (rond 33% red.) af te stoten en als Grubhub eruit wordt gehaald, en eigen aandelen worden ingekocht, dan blijft er een bedrijf met veel potentie op een nog altijd lage waardering over”, verduidelijkt Manders die strategie van de investeerder.

Daarnaast zijn er aandeelhouders van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub die de fusieplannen met Just Eat Takeaway via de rechter aanvechten.

,,Voor Europese beleggers is Grubhub toch nog een onzeker avontuur; ze weten niet precies hoe de fusie in de Verenigde Staten zal gaan. Europa, dat kennen ze, de VS biedt kansen maar ook onzekerheid”, aldus Manders van broker IG.

Techfondsen daalden iets. Chiptoeleverancier Besi wint 0,9%. De data-analist Relx en betalingsverwerker Adyen klimmen respectievelijk 1,4% en 1,3%.

KPN levert 4,3% in bij het slot. Het telecombedrijf wordt met 49,9 miljoen stukken uitzonderlijk veel verhandeld. Het FD meldt dat EQT en Stonepeak hun overnamepoging definitief hebben gestaakt. De investeringsmaatschappijen geloven niet meer dat deze succesvol kan uitpakken, doordat het telecombedrijf niets voelt voor een overname. Zakenbank Jefferies noemt de beschermingsconstructie van KPN ’ondoordringbaar’. Manders: ,,Deze koersdaling verrast, het was medio mei toch wel duidelijk dat die overname begraven was.”

ING (-1,2%) en Aegon (-1,1%) drukken het sentiment bij de financials.

Olie- en gasconcern Shell volgt met een min van 0,6%. Brentolie zakte 0,2% en 1% in de ochtend nada zorgen over afnemende vraag in de markt kwam door een onverwachte verzwakking van de Duitse industrie. Staalmaker ArcelorMittal laat 0,7% liggen.

Galapagos roert zich

Bij de middelgrote fondsen staat Boskalis Westminster op 1,5% koersstijging bovenaan. Bodemonderzoeker Fugro bungelt met een verlies van 2,2% onderaan. Pharming (-1,8%) en PostNL (-0,8%), na update over de strategie, worden hier veruit het meest verhandeld.

ABN Amro verliest 1,4%. De bank deed afstand van zijn divisie die in olie en gas investeert.

Sportketen Basic-Fit sluit 0,1% hoger. Degroof Petercam haalde het aandeel van de kooplijst, bij een koersdoel van €40,60, omdat het recent een forse oploop had bereikt. Na heropening vorige maand heeft de fitnessketen in Nederland een verdrievoudiging van het aantal leden te hebben gezien, vergeleken op jaarbasis, in totaal kwamen er dankzij weinig afzeggers 39.000 leden bij.

Smallcap Vivoryon Therapeutics pakt er 4,9% bij. Het biotechnologiebedrijf, dat werkt aan een eigen middel tegen Alzheimer, profiteert van het nieuws dat het Alzheimermedicijn van het Amerikaanse Biogen (-5,9%) is goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten.

Hunter Douglas daalt 1,6% op de lokale markt naar €82,50. Beleggers reageren op de verklaring van topman en grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg de overnameprijs van €82 per aandeel niet te zullen verhogen. Volgens het Nederlands recht mag een bod niet worden verhoogd tot één jaar na het uitbrengen ervan.

Vanaf vandaag kan worden ingeschreven op de beursgang van de maker van waterzuiveringstechnologie NX Filtration. Deze vindt vrijdag plaats. mkb