Financieel/Geld
681104019
Geld

FIOD trekt stekker uit website om onterecht vergoeding te krijgen

Amsterdam - Een website waar je zogenaamd een fiets kunt kopen om daarmee een onbelaste vergoeding te ontvangen. De fiscale opsporingsdienst FIOD maakte snel een einde aan de online diensten van een 31-jarige man uit Veenendaal.

De FIOD maakt bekend dat de man de website vorige week vrijdag kort na de livegang offline heeft gehaald. Met een zogenoemd ’knock & talk’-gesprek heeft de dienst zo voorkomen dat er strafbare feiten werden gepleegd.

Op de website konden werknemers op papier een fiets kopen. Daarmee konden zij een onbelaste vergoeding aanvragen bij hun werkgever.

Werkgevers kunnen hun werknemers in het kader van de werkkostenregeling (wkr), onder voorwaarden onbelast een fiets voor woon-werkverkeer verstrekken. Een werknemer moet daarvoor een factuur voor een fiets kunnen overleggen.

Strafbaar feit

De website bood werknemers tegen betaling een factuur en creditfactuur voor de papieren aankoop en teruglevering van een fiets, zodat zij een vergoeding konden claimen bij hun werkgever.

Volgens de FIOD kon de handelswijze van de Veenendaler leiden tot de strafbare feiten valsheid in geschrifte en/of oplichting. Zij waarschuwen eventuele geïnteresseerden dan ook dat een dergelijke constructie opzetten strafbaar is.