Nieuws/Financieel
683874399
Financieel

Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer (66) overleden

Hans de Boer

Hans de Boer

Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer is op 66-jarige leeftijd overleden. De Boer was tot september voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW. In de nacht van zondag op maandag overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Hans de Boer

Hans de Boer

Twee termijnen was De Boer VNO-voorman. Hij begon op 1 juli 2014 met veel tamtam toen hij in zeven interviews zijn visitekaartje afgaf. Daarin leek hij afstand te nemen van het Sociaal Akkoord dat door zijn voorganger met kabinet en vakbonden was afgesloten.

De Boer was eerder ook al voorzitter geweest van MKB-Nederland, de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf. In die jaren, van 1997 tot en met 2003, aarzelt hij ook niet om een steen in de vijver te gooien van de polder als hij dacht dat daarmee de belangen van ondernemers gediend waren. De econoom De Boer was bij VNO-NCW aangetrokken om de binding met de kleinere ondernemers weer te versterken.

Als VNO-voorzitter was De Boer nauw betrokken bij de totstandkoming van een pensioenakkoord en de deelname aan de klimaatafspraken. Hij maakte zich hard voor de afschaffing van de dividendbelasting, ook toen dat standpunt zeer controversieel geworden was.

Lees hier ons in memoriam van Hans de Boer:

Reactie VNO-NCW en MKB-Nederland

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland brachten maandag het bericht van zijn plotselinge overlijden naar buiten. „De besturen en de medewerkers van VNO-NCW en MKB-Nederland zijn geschokt en vol verdriet over zijn plotselinge overlijden, slechts vier maanden nadat hij afscheid nam als voorzitter van de ondernemersvereniging.”

„Met Hans verliezen we iemand die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten”, zegt zijn opvolger bij VNO-NCW Ingrid Thijssen. „Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland.”

De Boer en premier Mark Rutte in 2017.

De Boer en premier Mark Rutte in 2017.

Rutte: dierbare vriend met echt ondernemershart

„Met grote droevenis heb ik vernomen dat Hans de Boer is overleden”, reageert premier Mark Rutte. „Een dierbare vriend met een echt ondernemershart, die zich vol overgave en energie inzette voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ik wens zijn naasten veel sterkte in deze zware tijd. We gaan hem enorm missen.”

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) had het afgelopen jaar veel contact met De Boer, die nauw betrokken was bij de steunpakketten voor door de coronacrisis getroffen ondernemers. „We verliezen iemand die zich met grote betrokkenheid en passie inzette voor een beter Nederland”, laat Hoekstra weten.

Koolmees: humorvol, markant en eigenzinnig

„Ik kende Hans als een humorvolle, markante en eigenzinnige persoonlijkheid. Ik heb altijd prettig met hem samengewerkt; ondanks verschillende standpunten verloor hij het algemeen belang nooit uit het oog”, merkt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) op, die vaak met de Boer sprak over de coronasteunpakketten en het pensioenakkoord.

Lodewijk Asscher had in het vorige kabinet als minister van Sociale Zaken veel met De Boer te maken. „Hans was energiek, had het hart op de tong en was zeer oprecht betrokken”, schrijft Asscher.

D66-voorman Rob Jetten denkt „met plezier terug aan onze stevige gesprekken en humorvolle ontmoetingen. Een pittige discussie werd steevast afgesloten met een gulle lach.” Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was De Boer „een kleurrijke voorman van de werkgevers die bij veel recente akkoorden betrokken is geweest.”

SER: polderaar tegen wil en dank

De Boer was een „polderaar tegen wil en dank”, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER). „Hij was een sociaal bewogen man, misschien wel meer dan zichtbaar was. Hij heeft in de SER ook altijd veel aandacht gehad voor de meer sociale onderwerpen, als kinderarmoede, sociale werkvoorzieningen, ontwikkelingssamenwerking voor kinderen, vrouwen naar de top en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een polderaar tegen wil en dank. Wij zullen hem erg missen.”

Voorzitter Ineke Dezentjé van ondernemersorganisatie FME sluit zich daarbij aan: „Jaren werkte ik nauw samen met Hans. Een ruwe bolster, blanke pit, die niet alleen met woorden, maar ook met daden dingen voor elkaar wist te krijgen voor het voor Nederland zo belangrijke bedrijfsleven. Met het verlies van Hans, verliest Nederland een markante man die zich de laatste jaren met hart en ziel voor de Nederlandse ondernemers inzette.”

FNV-voorzitter Han Busker en De Boer in mei 2020.

FNV-voorzitter Han Busker en De Boer in mei 2020.

Vakbonden: stevige onderhandelaar die afspraken nakwam

„Open, eerlijk en betrouwbaar”, zo omschrijft FNV-voorman Han Busker de plotseling overleden De Boer. „We hebben de afgelopen tijd in verschillende dossiers veel met elkaar opgetrokken, zoals de pensioendiscussie en de steunpakketten voor corona. Daarin hebben we elkaar weten te vinden”, stelt Busker.

„De Boer was een stevige onderhandelaar die soms ook ongenuanceerde uitspraken kon doen, waardoor hij onderhandelingen op scherp zette. Maar dat paste bij zijn karakter”, aldus Busker. „Hij was ook oplossingsgericht, open, eerlijk en betrouwbaar. Als je een afspraak had gemaakt, dan kwam hij die ook na. Ondanks dat we op heel veel fronten verschillende opvattingen hadden, was hij een goed mens. We hadden een open lijn en konden eerlijk naar elkaar toe zijn, dat heb ik altijd zeer gewaardeerd.”

Het CNV reageert ook geschokt. „De Boer was een constructieve gesprekspartner in de polder. Een man die hield van het maatschappelijk debat. Stevig op de inhoud, maar altijd met oog voor zijn gesprekspartners. Een prettige onderhandelaar waar we de afgelopen jaren goed mee hebben samengewerkt”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. „Het is triest dat hij, juist nu hij zou genieten van een welverdiend pensioen, zo vroeg is overleden.”

Ambassadeur Hoekstra: De Boer zal enorm worden gemist

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, meldt op Twitter: „Hans zei ooit tegen me: ’Ik kom uit Friesland en daar komen niet veel diplomaten vandaan’ (vanwege hun directheid). Misschien hield ik daarom van hem. Rust in vrede, mijn mede-Fries. Je zal enorm worden gemist.”

Trotser

In zijn afscheidsinterview vertelde hij hoe belangrijk hij het vond om met zijn achterban op handelsmissie te gaan in het buitenland. In de zes jaar dat hij VNO-baas was bezocht hij meer dan vijftig landen. De Boer vond dat ondernemers trots mogen zijn op de economische kracht van Nederland.

Hameren op ’het verdienvermogen’ van Nederland, zag hij als zijn grootste verdienste in zijn VNO-jaren. „We zijn echt een bijzonder land dat economisch gezien zwaar boven zijn gewichtsklasse bokst.” Zijn bijdrage daaraan was: „Dat we een beetje trotser, zelfbewuster zijn geworden.”

Tijdens de coronacrisis bleef De Boer enkele maanden langer aan. Op 1 september ging hij met pensioen. Ingrid Thijssen volgde hem op als voorzitter van VNO-NCW.