Nieuws/Financieel
686429251
Financieel

Nederland wint zaak over belastingdeal met Starbucks

LUXEMBURG (ANP) - De fiscale afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Starbucks zijn niet in strijd met Europese regels, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. Het besluit van de Europese Commissie uit 2015 dat Nederland ruim 25 miljoen euro terug moet halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun wordt daarmee vernietigd.

De Europese Commissie droeg de Belastingdienst in 2015 nog op ruim 25 miljoen euro terug te halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun.

De fiscale afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Starbucks zijn niet in strijd met Europese regels, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. Het besluit van de Europese Commissie uit 2015 dat Nederland ruim 25 miljoen euro terug moet halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun wordt daarmee vernietigd.

Starbucks genoot volgens EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager tussen 2008 en 2014 miljoenen aan ongeoorloofde belastingvoordelen als gevolg van de zogeheten ruling. Door een constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werden de vergoedingen voor het branden van koffiebonen in Nederland niet belast. Dit geschuif met winsten komt neer op een kunstmatige en illegale verlaging van de belasting, aldus Vestager.

De Europese Commissie is er echter niet in geslaagd te bewijzen dat er sprake was van een voordeel ten gunste van Starbucks, zeggen de rechters in Luxemburg.

De regering is blij dat duidelijk is dat er geen regels zijn overtreden bij de belastingafspraken met Starbucks. "Deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven", reageert staatssecretaris van Financiën Menno Snel op het oordeel van het Gerecht van de EU dat geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun.