Nieuws/Financieel
686894060
Financieel

Helft flappentappen ABN tijdelijk weg

ABN Amro sluit 470 geldautomaten om plofkraken

Vanwege de toename van gewelddadige plofkraken heeft ABN Amro besloten om per direct 470 geldautomaten tijdelijk te sluiten, zo liet de bank maandag weten in een persbericht.

Bij de 470 geldautomaten, 380 van ABN Amro en 90 stuks die recent zijn omgebouwd tot een merkloze Geldmaat, is het geld de afgelopen dagen verwijderd. De gesloten automaten zijn van een type dat de afgelopen tijd veelvuldig doelwit was van plofkraken.

In het bankwezen melden bronnen dat bij dit automaat de methode van criminelen om een plofkraak te plegen momenteel het meest succesvol is. Alleen ABN Amro zou nog over automaten van dit type beschikken. De plofkraakmanier betreft een zogenoemde ’pizzaschuifmethode’. Hierbij wordt een platte ’container’ van metaal of kunststof met explosief materiaal via één of twee stangen in de geldla van een geldautomaat geschoven en tot ontploffing gebracht.

ABN Amro kwam eind vorige week tot het besluit om de automaten van dit zwakkere type weg te halen, uit vrees voor slachtoffers vanwege de toenemende kracht van de gebruikte explosieven. De bank had toen elke werkdag te maken met een of zelfs meerdere plofkraken. De weghaaloperatie van de inhoud van de automaten werd afgelopen weekend in het diepste geheim voltooid.

Verhuizing

ABN Amro heeft op nog ongeveer 400 locaties geldautomaten van andere types. Die blijven wel in gebruik. De bank laat weten dat nu wordt bekeken hoe en waar de weggehaalde machines kunnen worden vervangen. ING en SNS Bank verplaatsten uit veiligheidsredenen eerder hun geldautomaten naar filialen van respectievelijk Albert Heijn en de Hema. „Wij gaan nu kijken naar de mogelijkheden”, reageert een woordvoerder naar een optie om de flappentappen van ABN Amro naar bijvoorbeeld de Jumbo of een andere supermarktketen te verhuizen.

Wel benadrukt ABN Amro dat de in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer afgesproken maat om op elke 5 kilometer een geldautomaat te plaatsen door het weghalen niet in het geding is gekomen. Hij voegt hier aan toe dat dit niet betekent dat de bank het nu met 470 geldautomaten minder kan: „We gaan per automaat kijken wat de toekomst is. Op de ene lokatie zal het makkelijker gaan dan bij de andere.”