Nieuws/Financieel
68935257
Financieel

Consument beter beschermd tegen internetbedrijven

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Amsterdam - Consumenten worden voortaan beter beschermd tegen de macht van grote internetbedrijven door definitieve, strengere wetgeving. De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn hierover in de nacht van vrijdag op zaterdag tot een akkoord gekomen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De zogeheten Digital Services Act (DSA) regelt onder meer het verwijderen van illegale berichten en desinformatie, stelt transparantie over de werking van algoritmen verplicht en verbiedt het verzamelen van informatie van gebruikers over gezondheid, seksuele geaardheid of politieke voorkeur.

„We hebben een deal. De DSA zal ervoor zorgen dat hetgeen wat offline illegaal is ook online als illegaal wordt gezien en behandeld - niet als een slogan, maar als realiteit”, zei de Europese Commissaris die gaat over mededinging, Margrethe Vestager, op Twitter. De overeenkomst volgde na onderhandelingen die ruim zestien uur duurden.

Flinke boetes

Overtreding van de wetgeving kan leiden tot een boete die kan oplopen tot 6% van de wereldwijde omzet van de bedrijven. Herhaaldelijke overtredingen kunnen er bovendien toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen binnen de EU.

Nederland is heel tevreden over het akkoord. „Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken. Big tech-bedrijven moeten nu veel meer doen. Ze moeten bots en nepaccounts weren en samenwerken met onafhankelijke fact-checkers. Algoritmes die desinformatie stimuleren, moeten worden aangepast. Dat is een hele stap vooruit”, laat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) weten.