Nieuws/Financieel
689746835
Financieel

Winkelverkopen VS gaan omhoog

Washington - De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.

Economen hadden in doorsnee op een stijging met 0,2 procent gerekend. In mei gingen de Amerikaanse winkelverkopen met een licht herziene 0,4 procent omhoog. Eerder werd voor die maand nog een stijging met 0,5 procent gerapporteerd.

In bijna alle categorieën was sprake van verkoopstijgingen, waaronder auto's en horeca. De cijfers onderschrijven het standpunt van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de consumentenbestedingen op peil blijven.

ING-econoom James Knightley sprak van robuuste cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen, wat de Fed mogelijk voorzichtiger zal maken met het verlagen van de rente. Hij denkt dat de Fed uit voorzorg met twee rentestappen van een kwart procentpunt zal komen, in juli en september. Dat zou dan een soort verzekering zijn om de schadelijke effecten van de handelsspanningen tegen te gaan. Voor meer renteverlagingen zou een dramatische escalatie van het handelsconflict tussen China en de VS nodig zijn, denkt Knightley.