Nieuws/Financieel
690906064
Financieel

’Klant smacht naar machines ASML’

Amsterdam - Chipmachinemaker ASML heeft de verwachtingen voor zijn omzet voor dit jaar opnieuw verhoogd, naar een groei van 35%. Dat vertelde ceo Peter Wennink bij de presentatie van zijn resultaten over het tweede kwartaal. „Onze klanten smachten naar deze machines”, aldus de topman.

ASML verhoogde drie maanden geleden de omzetverwachting al van 12% naar 30%. Over het afgelopen kwartaal kreeg het bedrijf voor een recordbedrag van €8,3 miljard aan bestellingen binnen, terwijl de omzet die over de afgelopen drie maanden zelf geboekt werd uitkwam op €4,0 miljard, bij een nettowinst van €1 miljard.

Het bedrijf verkocht niet alleen meer machines, maar voerde ook meer software upgrades uit aan reeds geleverde apparaten, om zo hun productiecapaciteit op te voeren. Dat leverde €1 miljard omzet op. De wereld wordt geplaagd door een tekort aan halfgeleiders, die onder andere productie van auto’s, maar ook andere apparaten met chips dwarszit.

ASML slaagde er het afgelopen kwartaal ook in een nieuw type EUV-machine af te leveren, die 15 tot 20% meer siliconenplakken kan belichten dan de vorige generatie. Het nieuwe apparaat kost rond de €160 miljoen per stuk, zo’n 10% meer dan zijn voorganger.

Toekomst is helder

Volgens Wennink profiteert zijn bedrijf van drie belangrijke trends. De wereld heeft nog te maken met een inhaaleffect na de coronapandemie, die nog in 2022 zal doorgaan. Daarnaast is er steeds meer vraag naar chips door kunstmatige intelligentie en het oprukken van apparaten met chips en sensoren.

„Die trend zie ik niet veranderen”, zegt hij. Ook spint ASML garen bij het streven van steeds meer landen naar enige mate van ’technologische soevereiniteit’: ze willen hun eigen chipfabrieken binnen hun grenzen om niet te afhankelijk te zijn van andere machtsblokken.

Dat zorgt er volgens Wennink voor dat de toekomst niet alleen voor ASML, maar voor de hele chipindustrie ’stralend’ is. „De markt voor halfgeleiders is nu 500 miljard dollar groot, dat kan een biljoen dollar zijn aan het eind dit decennium.”

Capaciteit verhoogd

Daarvan profiteert niet alleen de vraag naar de meest geavanceerde machines, die gebruikmaken van EUV-technologie maar ook de conventionele machines. Wennink maakte bekend de capaciteit voor EUV-machines, die voor komend jaar gepland staat op 55 machines, te willen opschroeven naar 60 stuks. Het afgelopen kwartaal

Een deel van de opbrengsten gaat ASML uitkeren aan aandeelhouders. Een bedrag van €800 miljoen dat nog resteert in het huidige inkoopprogramma van €6 miljard wordt overgeheveld naar een nieuwe inkoopoperatie van €9 miljard, kondigde Wennink aan.