Nieuws/Financieel
691034537
Financieel

Unilever helpt AEX aan winst

Een tegenvallend WW-cijfer uit de VS drukte de stemming op de aandelenmarkten. De AEX was een positieve uitschieter, dankzij de fraaie winst die zwaargewicht Unilever boekte in reactie op meevallende kwartaalcijfers

De AEX is 0,7% hoger gesloten op 576,7 punten, na vanochtend op 580,7 punten te hebben gepiekt. De AMX eindigde vlak op 775,2 punten.

De overige Europese beurzen presteerden minder goed. De Britse FTSE 100 sloot 0,1% hoger en de Duitse DAX eindigde onveranderd. De Franse CAC 40 verloor 0,1%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stonden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 0,3% lager.

Het nieuws dat 1,4 miljoen Amerikanen afgelopen week een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd, terwijl op 1,3 miljoen was gerekend, drukte de stemming. Voor beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING is dit een bevestiging dat het nog niet goed gaat met de Amerikaanse arbeidsmarkt. „Zo’n 32 miljoen Amerikanen krijgen een WW- of andere uitkering. Veel steunpakketten houden eind deze maand op. Het is zeker dat hiervoor iets in de plaats komt, maar de omvang zal waarschijnlijk kleiner zijn dan nu het geval is. Dit kan ervoor zorgen dat het herstel van de Amerikaanse economie trager zal verlopen.”

Dat de beurzen zich toch redelijk staande hielden, was te danken aan de per saldo meevallende kwartaalcijfers die gisteravond en vanochtend naar buiten kwamen. „Diverse bedrijven zijn beter dan verwacht door de stresstest gekomen. En daarmee bedoel ik het tweede kwartaal. Dat geldt zeker voor Unilever, dat een meevallende winstmarge boekte”, meldt directeur Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Hij benadrukt dat het bij beleggen om de drie D’s gaat. „Allereerst duur in de tijd. Beleg voor de lange termijn en ga niet proberen te timen. Daarnaast diversiteit ofwel spreiding. Beleg niet alleen in een bedrijf als Adyen, hoewel die het nu fantastisch doet op de beurs En als derde diepgang. Kijk of je wel aandelen van bijvoorbeeld Shell wilt hebben. Het bedrijfsmodel klopt niet als je zo afhankelijk bent van het handelen van de Russische president en de Saoedische kroonprins. En welk bedrijf gaat lenen om dividend uit te keren? De tot voor kort hoge dividenduitkering was dus niet vol te houden.”

In de AEX was levens- en wasmiddelenproducent Unilever de uitblinker met een koerssprong van 7,8%, in reactie op het meevallende winstcijfer. Ook de aankondiging van de afsplitsing van het het merendeel van de theeactiviteiten, inclusief het merk Lipton, viel goed bij beleggers.

Staalfabrikant ArcelorMittal ging 2,5% vooruit.

Relx was met een min van 3,3% de grootste daler onder de hoofdfondsen. Het informatie- en dataconcern had in het eerste halfjaar veel last van de afgelasting van vakbeurzen. De omzet zakte met 10% en de operationele winst daalde met 29%.

De verzekeraars ASR, NN Group en Aegon hadden het ook zwaar met minnen van respectievelijk 1,9%, 1,9% en 1,5%.

In de AMX eindigde Signify met een winst van 4,3% aan kop. De verlichtingsproducent komt morgen met kwartaalcijfers.

Aalberts won 3,4%. De industrieel toeleverancier boekte in de eerste jaarhelft aanzienlijk minder winst, maar sinds de laatste week van mei laten orders en verkopen herstel zien. Volgens Aalberts was er sprake van een „solide kasstroom” en het orderboek zat eind juni weer op een hoger niveau dan vorig jaar.

Brillen- en lenzenverkoper GrandVision klom 0,2% naar €24,50. De deadline voor het Europese mededingingsonderzoek naar de overname van het moederconcern van Pearle en EyeWish door brillenfabrikant EssilorLuxottica is tot nader order geschorst. Brussel wilde naar verluidt alleen groen licht voor de overname geven als er winkels worden afgestoten. EssilorLuxottica, dat onder meer de merken Ray-Ban en Oakley bezit, kondigde afgelopen weekend aan naar de rechter te stappen om meer informatie los te krijgen over de manier waarop GrandVision de coronacrisis aanpakt. EssilorLuxottica biedt tot nu toe €28 per aandeel GrandVision. Maar analisten houden er rekening mee dat de koper het bod gaat verlagen of helemaal wil afzien van de overname.

De vastgoedfondsen Eurocommercial Properties en NSI waren de grootste verliezers met minnen van 3,5% respectievelijk 3%.

Smallcapfonds Sligro (-0,8%) sloot het eerste halfjaar af met een nettoverlies van €72 miljoen. Doordat horecagelegenheden de deuren moesten sluiten als maatregel tegen het nieuwe coronavirus viel die afzetmarkt voor een groot deel weg voor de groothandel. De openstelling van groothandels voor consumenten kon dat verlies niet compenseren voor Sligro.

Vastgoedfonds Wereldhave verloor 4,8%, in reactie op de verlaging van de kredietwaardigheidsstatus door Moody’s.

Op de lokale markt schoot Beter Bed 13,8% omhoog. De slaapkamerspecialist publiceerde eind vorige week meevallende kwartaalcijfers.

Marel won 3,2%. De IJslandse maker van vlees- en visverwerkende machines wist de halfjaarwinst redelijk op peil te houden, dankzij kosteningrepen.

Core Labs (+2,7%) kampte afgelopen kwartaal met de lage olieprijzen en de coronacrisis. De oliedienstverlener geeft dan ook nog geen verwachting voor de rest van het jaar. Wel denkt Core Labs iets meer werk te krijgen in de tweede jaarhelft.

Hydratec Industries zakte 2,2% in reactie op de publicatie van zijn kwartaalrapport.

RoodMicrotec sloot onveranderd, na de publicatie van een halfjaarverlies. Volgens de chiptoeleverancier was er sprake van verminderde vraag bij klanten door de coronacrisis.

Value8 steeg 0,2%. Het investeringsfonds van Peter Paul de Vries heeft in het eerste halfjaar een bescheiden positief resultaat geboekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws via de mail ontvangen? Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief.