Nieuws/Financieel
693583932
Financieel

Nog nauwelijks gevlogen in mei

Amsterdam - Ook in mei is er nauwelijks gevlogen vanaf Nederlandse luchthavens. Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandagnacht heeft gepubliceerd.

Van en naar de vijf nationale luchthavens vertrokken in de meimaand 220.000 passagiers, waar dat een jaar eerder er nog 7,4 miljoen waren. In april lag dat aantal nog lager, met nog slechts 134.000 luchtreizigers.

Vracht

Ook de hoeveelheid door de lucht vervoerde vracht nam af, maar veel minder hard dan de reizigersaantallen. In totaal vervoerden vliegtuigen 117.000 ton goederen, wat 18,5 procent minder is dan een jaar eerder.

Door de sterke daling van het aantal passagiers zijn luchtvaartmaatschappijen in grote financiële problemen gekomen. Onder andere luchtvaartcombinatie Air France KLM ontvangt steun van de Nederlandse en Franse overheid. Vrijdag werd bekend dat KLM 3,4 miljard euro aan noodsteun uit Den Haag krijgt in de vorm van een lening en garanties op leningen. Daarvoor moet de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de kosten wel met 15 procent verlagen, waarbij naar verwachting ook veel banen verloren gaan.