Financieel/Ondernemen
695586920
Ondernemen

Overlevingsshops niet voorbereid op ramp

Ook bij apotheken dreigt er een tekort aan onder andere mondkapjes.

Ook bij apotheken dreigt er een tekort aan onder andere mondkapjes.

DEN HAAG (ANP) - Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus weten steeds meer mensen de weg naar preppingshops te vinden: winkels die overlevingsartikelen verkopen aan mensen die zich willen voorbereiden op een komende ramp, epidemie of conflict. De veelal kleine shops zijn daar echter niet op voorbereid.

Ook bij apotheken dreigt er een tekort aan onder andere mondkapjes.

Ook bij apotheken dreigt er een tekort aan onder andere mondkapjes.

Vooral mondkapjes, maskers, waterfilters en noodrantsoenen zijn in trek. Maar veel van de producten zijn niet meer leverbaar.

„Ik run de webshop in mijn eentje, maar ik had afgelopen dagen twee man extra kunnen gebruiken”, zegt Almar Tolsma, eigenaar van de The Dutch Prepper Webshop. Hij zegt normaal ongeveer vier bestellingen per dag te krijgen. „Nu zijn dat er tussen de vijftien en de dertig.” Tolsma is bijna door de stofmaskers heen. „Ik krijg ze ook niet meer bijbesteld. De voorraden zijn op bij de leverancier.”

Ook waterfilters en noodrantsoenen zijn extra in trek, vertelt Tolsma. Volgens hem zijn de meeste klanten nieuw en nog geen doorgewinterde preppers. „Die hebben meestal al stofmaskers in huis”, aldus Tolsma.

„Het is een gekkenhuis momenteel”, beschrijft Rik Roorda, eigenaar van allprepare.nl. „Normaal krijgen we tussen de vijfentwintig en de vijftig orders op een dag. Dat waren er gisteren tweehonderd.” Ook bij Roorda zijn het vooral mondkapjes, waterfilters en noodrantsoenen die veel worden verkocht. „Van de filters en de rantsoenen hebben we nog wat op voorraad. Mondkapjes inkopen is niet meer te doen.” Waterfilters en noodrantsoenen zijn nog te bestellen, maar met meer levertijd. Ook Roorda ziet vooral nieuwe klanten.

Prepshop.nl waarschuwt klanten al meteen als ze op de website komen: „Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn wij erg druk.” Ook wordt gemeld dat mondkapjes op zijn en dat er geen complete noodpakketten meer worden verkocht omdat meerdere producten uitverkocht zijn en tijdelijk niet bestelbaar.