Nieuws/Financieel
695712002
Financieel

Action breidt opnieuw flink uit

AMSTERDAM - Discounter Action breidt dit jaar fors uit en opent nog eens 300 nieuwe winkels in verschillende landen. De prijsvechter hoopt dit na de zomer te realiseren. Dat blijkt uit cijfers van de Britse investeringsmaatschappij en grootaandeelhouder 3i.

Action, bekend van de goedkope artikelen, opende afgelopen jaar al 164 nieuwe filialen in acht verschillende landen. Het bedrijf opent nog meer winkels in Tsjechië, nadat een pilot met vijf winkels goede resultaten heeft opgeleverd.

Datzelfde geldt ook voor Italië, waar een proef met twee filialen succesvol blijkt. Verder zijn er plannen voor de opening van winkels in Spanje in 2022. Ook komen er twee nieuwe distributiecentra bij in Slowakije en Polen.

,,Inmiddels zijn er al een stuk of 40 nieuwe winkels geopend. De rest komt in de periode na de zomer tot kerst”, zegt een woordvoerder van Action. ,,Het gaat onder meer om twee nieuwe winkels in Tsjechië en volgende week opent het zeshonderdste filiaal in Frankrijk.”

In ons land gaat het slechts om enkele nieuwe winkels. ,,We zitten het langst in Nederland waar we bijna vierhonderd winkels hebben. De spreiding is goed en daarom gaan we vooral over op vernieuwen.”

Sluiting

Action heeft ondanks de coronamaatregelen en de lockdowns in verschillende Europese landen een goed jaar achter de rug. De discounter zag de omzet met 10% stijgen. De winst voor belasting ging met 14% omhoog, tot €616 miljoen.

De discounter heeft flink last gehad van de sluiting van de winkels in Nederland, maar wist toch omzet te genereren via click & collect en het winkelen op afspraak. De prijsvechter ziet de verkopen sinds de opening van de winkels en de versoepelingen in andere landen weer stijgen. In april lag de omzet flink hoger dan het jaar daarvoor, meldt 3i.

,,Met click & collect en het winkelen op afspraak hebben we de schade kunnen beperken. Maar nu we open zijn, merken we dat mensen graag willen winkelen. Vooral producten als zonnebrand, spullen voor de tuin en barbecues zijn in trek. Het is voorjaar en mensen zijn nog steeds veel in en rondom hun huis”, aldus de woordvoerder.

Action heeft in totaal 63.000 werknemers en is actief in acht landen waaronder Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Polen.