Nieuws/Financieel
696491647
Financieel

Ondernemers kunnen voor meer belastingen uitstel krijgen

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën)

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën)

Den Haag - De Belastingdienst gaat het uitstel van betalen van belasting uitbreiden. Ondernemers hoeven onder meer de kansspelbelasting, assurantiebelasting en accijzen voorlopig niet te betalen. De fiscus int de dividendtaks wel gewoon.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën)

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën)

Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Ondernemers hadden al drie maanden uitstel gekregen voor de betaling van loon-, inkomsten-, winst- en omzetbelasting (btw).

Daar komt nu, schrijft Vijlbrief, het volgende bij: „De kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (EB/ODE, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), accijns (minerale oliën, alcohol en tabak), verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland.”

Energiebelasting

Ook komt er uitstel voor de betaling van energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE) voor april, mei en juni. Die hoeven energiebedrijven pas in oktober in rekening te brengen. Die maatregel moet bijvoorbeeld de zwaar getroffen sierteelt helpen.

Het wordt ook mogelijk om makkelijker meer dan drie maanden uitstel te vragen. Ondernemers die minder dan 20.000 euro schuld hebben hoeven alleen bewijsstukken op te sturen waaruit blijkt dat hun omzet ’aanzienlijk’ is gedaald ten opzichte van de maanden voor de crisis. Wie meer schuld heeft, moet nog altijd een verklaring van een accountant meesturen.

Dividendtaks

Waar Vijlbrief geen uitzondering voor wil maken is het betalen van de dividendbelasting. Het betalen van dividend verzwakt namelijk alleen maar de financiële positie van bedrijven. „Ik herhaal hierbij de oproep van het kabinet aan bedrijven om voorlopig geen dividenden uit te keren”, voegt de staatssecretaris daaraan toe.

Vijlbrief komt daarnaast met een oplossing voor de zogenoemde g-rekening. Dat is een geblokkeerde rekening waarmee bedrijven normaal gesproken alleen loonheffing en btw van wordt betaald aan de fiscus. Dat gebeurt vooral in de uitzendbranche en de bouw. Die rekeningen kunnen nu gedeblokkeerd worden voor overschotten en bedrijven kunnen een bedrag eraf halen ter hoogte van de belastingbetaling waarvoor ze uitstel hebben gekregen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd