Nieuws/Financieel
697593267
Financieel

Vestzak-broekzakdeal moet koers Prosus en Naspers stuwen

Amsterdam - Prosus wil 45% van de aandelen in zijn eigen moederbedrijf Naspers overnemen van de aandeelhouders. De transactie moet een zetje geven aan de beurskoers, die wordt geremd door het enorme gewicht dat het media- en internetconglomeraat inneemt in de Zuid-Afrikaanse beursindex waar Naspers deel van uitmaakt.

Prosus biedt aandeelhouders van Naspers aan 45,4% van hun stukken over te nemen, in ruil voor aandelen Prosus. Door de transactie daalt ook het belang dat Naspers houdt in Prosus van 73,2 tot 57,2%. Andersom stijgt het belang van Prosus in Naspers van 3,7% tot 49,5%. Uitkomst van de vestzak-broekzakoperatie is dat Prosus, dat zijn hoofdnotering aan de Amsterdamse beurs heeft, zijn freefloat ziet toenemen van 27% naar 59,3%. Volgens Prosus drijft het de waarde van de freefloat tot boven de $100 miljard, waarmee het een plekje in de top 20 van de S&P Euro Stoxx 50 zou veroveren.

Volgens Bob van Dijk, ceo van zowel Naspers als Prosus, levert de aandelen ruil direct geld op, omdat aandeelhouders in Naspers hun stukken kunnen inruilen voor aandelen Prosus, die een betere waardering hebben op de beurs. De grotere freefloat moet bovendien ook de waarde op de lange termijn vergroten. Aandeelhouders van Naspers blijven het merendeel van de aandelen in Prosus houden.

Te dominant

Naspers is zo dominant in de Zuid-Afrikaanse beurs, dat het goed is voor een kwart van de beursindex. Voor beleggers, die vanwege de risico’s van al te veel investeringen in één aandeel maar beperkt mogen zijn blootgesteld aan één fonds, is dat een probleem, vertelt Van Dijk. „Elke keer als wij beter presteren dan de beursindex, moeten onze institutionele beleggers die aandelen Naspers bezitten, stukken verkopen.”

Na de aandelenruil is dat probleem een stuk kleiner, aangezien Naspers dan nog 14% van de index inneemt.