Nieuws/Financieel
698422397
Financieel

Uitgevers willen tot 25 miljard euro van Google om 'benadeling'

BRUSSEL (ANP/RTR) - Techbedrijf Google wordt geconfronteerd met schadeclaims tot 25 miljard euro in twee collectieve rechtszaken die dinsdag zijn aangekondigd. De claims worden naar verwachting volgende week officieel ingediend. De twee zaken worden aangespannen namens uitgevers in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie die zeggen dat ze zijn benadeeld door Google met praktijken rond digitale advertenties.

De aantijgingen komen er onder meer op neer dat Google concurrentievervalsing heeft gepleegd rond zijn eigen veilingtechniek voor onlineadvertenties. Google zelf zou hiervan financieel voordeel hebben gehad, ten kosten van uitgevers. De collectieve rechtszaken dienen in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland.

Vorig jaar kreeg Google van de Franse mededingingsautoriteiten een boete opgelegd van 220 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante positie op de onlineadvertentiemarkt. Woensdag oordeelt het Gerecht van het Europees Hof van Justitie over een miljardenboete opgelegd door de Europese Commissie in een andere zaak, namelijk dat het concern het mobiele besturingssysteem Android zou hebben gebruikt om concurrenten uit te knijpen.

In de afgelopen tien jaar kreeg Google meer dan 8 miljard euro boetes opgelegd in de EU wegens oneerlijke concurrentie.