Nieuws/Financieel
701058231
Financieel

TomTom stevig geraakt door chiptekorten in auto-industrie

Amsterdam - Navigatiespecialist TomTom is in het derde kwartaal stevig geraakt door het tekort aan chips. Omdat autofabrieken, de belangrijkste afnemers van het Amsterdamse bedrijf, minder auto’s konden produceren, viel de omzet met 14% terug tot €127,5 miljoen.

Daardoor zal de omzet over het hele jaar aan de onderkant uitkomen van de raming van €500 tot 530 miljoen, die het bedrijf drie maanden nog had verlaagd. Het lijkt er daardoor op dat de verkopen dit jaar onder de €528 miloen van 2020 uit zullen komen. De schatting voor de vrije kasstroom voor 2021 heeft TomTom zelfs verlaagd tot 2% van de omzet, in plaats van 5% in zijn laatste raming, zo maakte het donderdag bekend. Onder de streep kwam voor het derde kwartaal een verlies van €20,8 miljoen uit.

De cijfers waren nog iets somberder dan de toch al niet vrolijke verwachtingen van analisten. Die hadden in doorsnee gerekend met een omzet van €129 miljoen, een nettoresultaat van minus €17 miljoen en negatieve vrije kasstroom van €3 miljoen. Dat laatste bedrag kwam echter op min €13,5 miljoen uit.

Automobielindustrie

Verkopen van zijn technologie aan de automobielindustrie vielen door het chiptekort terug met 17%, terwijl de omzet uit locatietechnologie voor andere andere zakelijke markten 8% toenam. De verkoop van navigatiekastjes voor consumenten daalde met 24% tot 32,1%.

Volgens TomTom-ceo Harold Goddijn kenden de eerste negen maanden van die jaar ’positieve en negatieve’ kanten. Tegenover het inzakken van de automarkt, staat groei op de andere zakelijke markten. Ook is hij tevreden over’de wijze waarop we omgaan met klanten zich ontwikkelt van een traditionele leveranciersrelatie tot een partnerbenadering’. „Dat leidt tot langere termijn partnerships, intiemere relaties met klanten, productieve software-ontwikkeling en betere producten”, stelt hij in het persbericht.