Financieel/Geld
701584967
Geld

Aandeelhouders Funda dagen makelaarsclub NVM voor het gerecht

Alle huizenkopers kennen Funda.

Alle huizenkopers kennen Funda.

UTRECHT (ANP) - - Een groep certificaathouders van huizenwebsite Funda begint een gerechtelijke procedure tegen makelaarsvereniging NVM. Volgens de groep handelt de NVM in strijd met het belang van de huizenwebsite en streeft de makelaarsvereniging eigenbelang na.

Alle huizenkopers kennen Funda.

Alle huizenkopers kennen Funda.

De certificaathouders verenigd onder de naam Vereniging FundaBelang zijn een soort aandeelhouders zonder stemrecht. Deze groep bestaat uit voormalige en huidige makelaars die bij Funda op de achtergrond actief zijn. Ze willen voorkomen dat Funda de positie als marktleider op de Nederlandse huizenmarkt verliest en willen er daarom een nieuwe aandeelhouder erbij.

„Dat komt de onafhankelijkheid van het platform ten goede”, zegt Timo Smit, de voorzitter van FundaBelang en in 2000 een van de oprichters van Funda.

Meer adviesdiensten

Ook wil de groep dat de diensten van het platform worden uitgebreid worden, met bijvoorbeeld hypotheek-, belasting-, en energieadvies. Dat was volgens voorzitter Smit vanaf de oprichting al de bedoeling en vragen ook consumenten daar om.

Maar de NVM zou dit tegenhouden. Daarom brengt deze groep de zaak nu voor de Ondernemingskamer. Verder moeten derde partijen op het platform toegelaten worden en een beursgang van Funda bespreekbaar worden.

De NVM laat weten de stap naar de Ondernemingskamer te betreuren. Verder zegt de NVM het belang van Funda voor makelaars en consumenten te onderschrijven en daarom een „zorgvuldig strategietraject” te doorlopen, waarin aandacht is voor de belangen van alle betrokkenen. De vereniging verwacht in de zomer dat hier duidelijkheid over komt en zegt in gesprek te willen blijven met de certificaathouders.

Funda-directeur Quintin Schevernels kan nog niet inhoudelijk reageren, maar noemt de discussie tussen de aandeelhouders „heel vervelend.”