Nieuws/Financieel
70263188
Financieel

Directeur Schevernels stapt op na onenigheid bij woningsite Funda

Quintin Schevernels kwam in 2018 naar Funda, maar kondigde vandaag zijn vertrek aan. Eerder besloot de NVM de website Funda niet te verkopen.

Quintin Schevernels kwam in 2018 naar Funda, maar kondigde vandaag zijn vertrek aan. Eerder besloot de NVM de website Funda niet te verkopen.

Amsterdam - Quintin Schevernels, directeur van woningsite Funda, vertrekt na onenigheid over de strategie. Hij kondigde maandagmiddag aan zijn functie per 31 december 2021 neer te leggen. Het bedrijf meldt dat Schevernels opstapt vanwege „discussies op aandeelhoudersniveau.”

Quintin Schevernels kwam in 2018 naar Funda, maar kondigde vandaag zijn vertrek aan. Eerder besloot de NVM de website Funda niet te verkopen.

Quintin Schevernels kwam in 2018 naar Funda, maar kondigde vandaag zijn vertrek aan. Eerder besloot de NVM de website Funda niet te verkopen.

Schevernels kwam in juli 2018 in dienst bij de huizenmarktplaats Funda. Het vertrek volgt op langlopende discussies over de recente aankondiging van de makelaarsvereniging NVM om de site niet te willen verkopen.

Marc Renne, voorzitter van de raad van commissarissen, zegt het aangekondigde vertrek ’te betreuren’. Onder Schevernels steeg de winst tot begin dit jaar met 50%, maar intern was er een dispuut met de grootaandeelhouder NVM, die 90% van de aandelen bezit. De rest is in handen van certificaathouders die bij de oprichting twintig jaar geleden het werkkapitaal verschaften.

Vorig jaar hekelden rond 250 certificaathouders, verenigd onder de naam FundaBelang, bij de Ondernemingskamer het ’wanbeleid’ bij de NVM. De makelaarsvereniging zou te veel op zichzelf gericht zijn en het belang van zijn succesvolle site uit het oog verliezen.

Op de achtergrond speelt dat veel certificaathouders - vooral (oud)makelaars - hun belang willen verzilveren. Funda is naar schatting enige honderden miljoenen euro’s waard.

’Pijn’

Schevernels zegt met ’pijn in het hart’ te vertrekken. „De langlopende discussies op aandeelhoudersniveau remmen echter de executie van onze strategie, waardoor we dit niet kunnen uitvoeren op de manier waar ik in geloof”, meldt hij.

De raad van commissarissen erkent in de verklaring dat er „veel spanning en onduidelijkheid” is tussen Funda en ’het belang’ van de aandeelhouders.

Twee weken geleden uitte Schevernels in deze krant indirect kritiek op de strategie van de NVM en Funda. NVM-leden hebben een kennisvoorsprong op niet-aangesloten makelaars en consumenten. De NVM heeft het dataysteem Tiara waarin ook andere makelaars hun aanbod moeten melden, als zij het op Funda willen plaatsen. Dat gebeurt automatisch, terwijl NVM-leden mogen wachten.

Schevernels zag dat met lede ogen aan: „Het is van belang voor de transparantie en een goed functionerende huizenmarkt dat er een onlineplaats is waar zoveel mogelijk van het vers beschikbare aanbod op staat”, zei hij.

’Betreurd’

Makelaarsvereniging NVM zegt maandag de beslissing van Schevernels te respecteren. Onno Hoes, voorzitter van de vereniging, zegt dat Schevernels de afgelopen drie jaar ’een belangrijke bijdrage’ heeft geleverd aan de groei van Funda, een site met gemiddeld iedere maand gemiddeld vijf miljoen kopers en verkopers.

Hoes stelt dat de NVM zich ’onverkort’ richt op het de lopende vernieuwing voor Funda binnen de strategie van de vereniging. „Daarbij kijken we zorgvuldig naar de belangen” van alle betrokkenen, stelt hij.

De vereniging FundaBelang prijst op zijn beurt Schevernels in een reactie. Diens vertrek wordt betreurd omdat ’hij de afgelopen jaren bewezen dat hij de kwaliteiten heeft om Funda uitstekend op koers te houden met goede resultaten bovendien.’

FundaBelang zegt namens de certificaathouders de onderneming Funda en het beleid van de vertrekkende Schevernels en de raad van commissarissen van Funda te steunen.

Investeerder

Schevernels studeerde economie in Rotterdam en begon daarna bij uitzender Randstad, werkte bij De Telegraaf en was betrokken bij de management buy-out van VNU Media, later verkocht aan DPG Media.

Hij maakte vervolgens als investeerder naam onder meer met Layar, een augmented reality-bedrijf en app-bouwer die gebruikers digitale beelden op smartphonefoto’s liet plakken.

Dat bedrijf verkocht hij in 2014 aan zijn concurrent Blippar uit de VS. Een deel van wat Schevernels met de verkoop van Layar verdiende stak hij in een tiental start-ups.

Tot zijn komst bij huizenmarktplaats Funda begeleidde hij teams van enkele techbedrijven. Over de lessen bij de bedrijven en zijn investeringen schreef hij het boek Suits & Hoodies.

„Mijn ervaring is dat je als bedrijf jouw brug naar die grote vernieuwing zélf moet bouwen”, zei hij in 2016 in een interview met De Telegraaf. „Zet daar alles op in. Schep voor jezelf de financiële ruimte om die stap te maken. Ook voor corporates is het: alles of niets.”

Er is nog geen opvolger bekend, meldt Funda maandag. De commissarissen zeggen de opvolger ’in overleg’ met de aandeelhouders te zoeken.