Nieuws/Financieel
70308009
Financieel

Gasprijs keldert naar laagste niveau sinds Russische invasie

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag fors gedaald. De prijs is bijna even hoog als op de dag voor de Russische invasie van Oekraïne, op 23 februari. Ondanks de oorlog en westerse sancties tegen Rusland blijft aardgas uit het land richting de Europese Unie stromen.

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese prijzen, daalde donderdag met bijna 15 procent tot zo'n 90 euro per megawattuur. Een analist wijst erop dat de vraag naar energie is gedaald omdat er met het lange paasweekend in het vooruitzicht minder werd gehandeld.

Na de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen Rusland waren de gasprijzen nog enorm gestegen. De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder geëist dat gas moet worden betaald in roebels. De Europese Unie heeft lidstaten gewaarschuwd dat dit in strijd is met de sancties die zijn opgelegd aan Moskou. De Europese landen zijn afhankelijk van Russisch gas maar willen die afhankelijkheid snel afbouwen.