Nieuws/Financieel
703231346
Financieel

James Murdoch met ruzie weg bij media-imperium News Corp.

News Corp-topman Rupert Murdoch (l.) en zoon James.

News Corp-topman Rupert Murdoch (l.) en zoon James.

James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, is na onenigheid vertrokken bij News Corporation, het uitgeversconcern dat zijn vader vanaf de jaren tachtig tot wereldimperium heeft uitgebouwd.

News Corp-topman Rupert Murdoch (l.) en zoon James.

News Corp-topman Rupert Murdoch (l.) en zoon James.

In een brief aan het bedrijf in New York, dat behalve de Bitse Sun, The Times en Sunday Times ook de Wall Street Journal en zakenblad Barron’s uitgeeft, laat de jongste zoon (47) van Murdoch er geen onduidelijkheid over bestaan wat de reden was. „Mijn ontslag is het gevolg van onenigheid over bepaalde redactionele inhoud die is gepubliceerd door het bedrijf en over strategische beslissingen”, aldus de vierde zoon van de 88-jarige miljardair.

James Murdoch hekelde eerder de in zijn ogen te conservatieve toon op de redactionele pagina’s en de keuzes op opiniepagina van de Wall Street Journal, die zou zijn ingegeven door News Corp, dat ook eigenaar is van de nieuwszender Fox News.

Al langer bestond er onenigheid tussen James en zijn vader over die koers. De vrouw van James Murdoch, die actief de Democratische presidentskandidaat Joe Biden steunt, geldt als een bevlogen klimaatactiviste.

’Aanhoudende ontkenning’

In januari dit jaar viel James de „aanhoudende ontkenning” van de relatie tussen klimaatcrisis en economische en natuurschade door het concern aan. Bij aanhoudende droogte en hoge temperaturen trokken bosbranden over delen van Australië, geboorteland van zijn vader.

Met het vertrek van James ligt de weg open voor de oudere zoon Lachlan (48) om Rupert Murdoch op te volgen in het media-imperium. Hij heeft al aangegeven zich meer in de conservatieve koers van het concern te kunnen vinden, ook al gaf Lachlan eveneens kritiek.

Vader Murdoch bedankte in een reactie zijn zoon voor al het werk afgelopen jaren, hij wenste hem succes met zijn toekomstige carrière.