Nieuws/Financieel
703931527
Financieel

Akkoord vakbonden en Tata Steel: geen gedwongen ontslagen

Witte rook bij de hoogovens.

Witte rook bij de hoogovens.

De vakbonden en de directie van Tata Steel Nederland hebben een akkoord bereikt. Er komen geen gedwongen ontslagen bij de hoogovens in IJmuiden.

Witte rook bij de hoogovens.

Witte rook bij de hoogovens.

De bonden en Tata Steel Nederland kwamen vrijdagochtend tot elkaar na drie weken van stakingen. Voor behoud van werkgelegenheid zijn harde afspraken gemaakt. Bij de komende reorganisatie vanuit Tata Steel Europe worden in IJmuiden geen mensen gedwongen ontslagen. Daarnaast is het werkgelegenheidspact, waar afspraken in staan over baanbehoud, verlengd met vijf jaar tot 1 oktober 2026.

Lees hier hoe de nieuwe topman Hans van den Berg hoogstpersoonlijk de onderhandelingen met de vakbonden vlottrok:

Naast het behoud van werkgelegenheid zijn er ook afspraken gemaakt over investeringen in innovatie en de aanpak van milieuproblemen. In het akkoord is afgesproken dat Tata Steel voor eind september laat weten hoe ze gaan zorgen klaar te zijn voor de toekomst.

FNV wil dat Tata Steel gaat investeren in de installaties en de werknemers. Daarnaast moet duidelijk worden hoe de milieu- en CO2-problematiek wordt aangepakt. In het plan komt ook te staan hoe dit gefinancierd moet worden.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd