Nieuws/Financieel
705136810
Financieel

’Tot €100 miljard steun voor economie Duitsland’

Angela Merkel probeert dinsdag een steunpakket te smeden.

Angela Merkel probeert dinsdag een steunpakket te smeden.

BERLIJN - De Duitse economie krijgt een steunpakket van tussen de €50 en 100 miljard. Dat pakket is bedoeld om de grootste economie van de Europese Unie een impuls te geven na de coronacrisis. Het exacte bedrag is nog niet bekend, maar bondskanselier Merkel probeert vanmiddag met kopstukken van haar eigen CDU en de sociaal-democratische SPD een compromis te smeden.

Angela Merkel probeert dinsdag een steunpakket te smeden.

Angela Merkel probeert dinsdag een steunpakket te smeden.

In maart lanceerde Berlijn een eerste steunpakket met stimuleringsmaatregelen en garanties om consumenten en bedrijven te beschermen tegen de gevolgen van de virusuitbraak. De verwachte krimp van 6% dit jaar zou de diepste neergang zijn sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Autosubsidies

Mogelijke maatregelen waarover wordt gesproken variëren van schuldverlichting voor gemeenten tot subsidies om de autoverkopen aan te jagen. Ook zou worden gesproken over hulp aan gezinnen met kinderen. Minister van Financiën Olaf Scholz zou ook een staatsprogramma voor loonondersteuning willen uitbreiden, in het Duits bekend als Kurzarbeit.

De sociaal-democraten dringen aan op een besteding van meer dan 100 miljard euro, terwijl de partij van Merkel naar verluidt de hoeveelheid nieuwe schulden wil beperken. Volgens de Duitse krant Bild zal er een steunpakket van 75 miljard tot 80 miljard euro overeen worden gekomen. De federale overheid zal daarvan ruim 60 miljard euro voor haar rekening nemen en de regionale overheden het resterende bedrag.