Nieuws/Financieel
707463841
Financieel

Wall Street in de plus

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de sessie op winst. Beleggers op Wall Street trokken zich op aan de politieke ontwikkelingen in Groot-Brittannië, Hongkong en Italië en beter dan verwachte cijfers over de dienstensector in China.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur 0,8 procent hoger op 26.325 punten. De brede S&P 500 klom 0,9 procent tot 2932 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 7966 punten.

De Britse premier Boris Johnson heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Lagerhuis. Daar maakten parlementariërs de weg vrij voor een stemming over een voorstel dat moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie stapt. Verder trekt het bestuur van Hongkong de voorgestelde omstreden uitleveringswet formeel terug na langdurige protesten en is de politieke crisis in Italië opgelost.

Starbucks

Wall Street kijkt uit naar de publicatie van het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie. Beleggers zullen goed letten op opmerkingen over de impact van de handelsoorlog met China. Dinsdag bleek nog uit cijfers van onderzoeksbureau ISM dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie vorige maand voor het eerst in drie jaar is gekrompen, mede door tegenwind van de handelsperikelen.

Bij de bedrijven is er aandacht voor onder meer prijsvechter JetBlue Airways (min 4,7 procent) na een omzetwaarschuwing mede door de gevolgen van de orkaan Dorian op de Bahama's. Vleesverwerker Tyson Foods leverde 6 procent in na een winstalarm voor 2019, mede als gevolg van een brand in een slachterij. Koffieketen Starbucks zakte 0,8 procent, nadat de onderneming tijdens een beleggerspresentatie zijn winstverwachting voor boekjaar 2020 neerwaarts bijstelde. Modebedrijf Tapestry, moeder van onder meer tassenmerk Coach, kondigde aan dat topman Victor Luis per direct opstapt en won 4,8 procent.

De euro was 1.1024 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,7 procent tot 56,48 dollar. Brentolie kostte 4,5 procent meer op 60,90 dollar per vat.