Nieuws/Financieel
708551020
Financieel

Topman AKO en Bruna moet veld ruimen na conflict

De topman van media- en winkelbedrijf Audax, Casper de Nooijer, is op non-actief gesteld na een conflict binnen het bedrijf. Aandeelhouders van het moederbedrijf van ketens als AKO en Bruna waren het niet eens met de koers die De Nooijer wilde volgen. Hubert de Leeuw, grootaandeelhouder en telg uit de oprichtersfamilie van Audax, neemt de taken van de topman waar.

Het conflict ontvlamde door de coronacrisis, waardoor veel omzet wegviel in Audax-winkels, waar ook The Read Shop en Marskramer onder vallen. Hierdoor moest het bedrijf zich opnieuw bezinnen op zijn strategie van uitbreiding van het assortiment en schaalvergroting.

„We zien de voordelen van schaalvergroting, maar sturen momenteel, mede door de invloed van de coronacrisis in moeilijke omstandigheden, op beheerste groei”, verklaart De Leeuw. Volgens hem ontstond er een onoverbrugbaar verschil van inzicht met De Nooijer, zodat hij op non-actief gesteld moest worden.

De Nooijer werd in februari 2019 benoemd tot topman van het bedrijf. Eerder deze maand traden al drie leden van de raad van commissarissen van Audax terug, waardoor de toezichthoudende raad nu nog twee leden heeft.

Audax, met circa 1300 werknemers, bezit zelf 170 winkelpunten, maar is franchisegever aan nog eens 880 winkels. Naast detailhandel is het bedrijf ook actief met de distributie van magazines en huishoudelijke artikelen. Daarnaast geeft het bedrijf onder andere de tijdschriften Weekend en Santé uit. Door dalende oplages van gedrukte media begon het bedrijf met het verbreden van zijn assortiment door overnames.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop