Nieuws/Financieel
70894730
Financieel

Blokkade Tata Steel IJmuiden voorbij

Weer een wilde staking bij Tata IJmuiden.

Weer een wilde staking bij Tata IJmuiden.

IJMUIDEN - Medewerkers van Tata Steel hebben vanochtend de ingangen van het complex in IJmuiden geblokkeerd. Ze zijn nog altijd boos over het vertrek van directievoorzitter Theo Henrar, die zonder opgaaf van reden weg moest. Ook zijn ze boos over de reorganisatieplannen. Volgens de ondernemingsraad van Tata gaat het om een wilde actie van in eerste instantie ruim honderd medewerkers.

Weer een wilde staking bij Tata IJmuiden.

Weer een wilde staking bij Tata IJmuiden.

Rond half elf is de blokkade gestopt, meldt ondernemingsraadlid Gerrit Idema op Twitter.

Verslaggever Ertan Basekin was bij de blokkade. Lees hier zijn verslag:

Maandagavond weigerde een aantal ploegen van de nachtdienst aan het werk te gaan en eiste dat directeur Hans van den Berg opnieuw uitleg kwam geven over de situatie bij het staalbedrijf. Ook FNV-bestuurder Roel Berghuis moest langskomen om te vertellen wat de bonden aan de situatie gaan doen.

Het is al tijden onrustig bij het concern. Eerder op dinsdag legden medewerkers van de nachtploeg al het werk neer. Vorige week waren er spontane werkonderbrekingen en acties om het ongenoegen te uiten. Volgens vakbond FNV is de woede over de gang van zaken bij de werknemers enorm.

Volgens de ondernemingsraad dreigen de zaken te escaleren als een verklaring over het vertrek vanuit India uitblijft. Henrar kwam eerder met de vakbonden een werkgelegenheidsgarantie overeen, waardoor tot oktober 2021 geen ontslagen zouden vallen. FNV zei eerder de indruk te hebben dat de topman niet vrijwillig opstapt, maar min of meer gedwongen afscheid neemt. Het bedrijf sprak dit tegen.

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes noemde het vertrek van Henrar eerder nadelig voor Nederland.

In IJmuiden werken ongeveer 9000 mensen op het complex van de vroegere Koninklijke Hoogovens. Tata Steel in IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe (TSE), dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Indiase Tata Steel Limited.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd