Nieuws/Financieel
710288776
Financieel

Hudson’s Bay weg uit Nederland

Hudson’s Bay vertrekt voor het einde van dit jaar uit Nederland. De winkelketen maakte dat vanmiddag bekend aan het personeel.

De filialen, webshop en het hoofdkantoor worden „op of voor 31 december gesloten”, aldus een verklaring van Hudson’s Bay. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd „intensief samengewerkt met de ondernemingsraad en de bonden over een sociaal plan.” Daarover is overeenstemming bereikt.

Hudson’s Bay heeft 15 winkels in Nederland. Er werken circa 1400 medewerkers.

Filialen gesloten

Vandaag zijn de filialen van Hudson’s Bay dicht. Op de deur van winkels in onder meer Amsterdam en Haarlem hangt een brief met de tekst: „Wegens een technische storing is onze winkel vandaag, 19 september, gesloten.”

Het van oorsprong Canadese Hudson’s Bay wilde de plek van het failliete warenhuis V&D in ons land innemen, maar dat is mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend. In totaal wilde Hudson’s Bay twintig winkels openen in ons land. Later, toen geluiden over lage bezoekersaantallen en rode cijfers al flink de ronde deden, wilde Hudson’s zich „concentreren op de 15 steden.”

Vorige maand meldde vakbond CNV al dat Hudson’s Bay de deuren zou sluiten. CNV-bestuurder Jacqueline Twerda noemde het toen ’bitter’ voor de medewerkers. „Maar de klandizie bleef uit en de kosten bleven hoog”, stelde de vakbondsbestuurder tegelijkertijd vast. Zij maakte zich ook zorgen over de kaalslag in de Nederlandse winkelstraten.

Onduidelijk is nu wat er met de winkelpanden van Hudson’s Bay gaat gebeuren. Ze zijn langjarig gehuurd door het winkelbedrijf, met een garantie. Momenteel staat van die huurgarantie nog €400 miljoen uit. „We gaan natuurlijk in contact met de vastgoedeigenaren en andere partijen”, aldus een woordvoerder van Hudson’s Bay.

Koninklijke weg

Hudson’s Bay heeft trouwens een ruimer sociaal plan afgesproken voor het personeel dan noodzakelijk, benadrukken de vakbonden. Het bedrijf heeft vrij veel personeel met korte contracten in dienst en geeft die ook een vergoeding, hoewel dat wettelijk niet nodig is. „Het sociaal plan is uitermate correct”, beoordeelde een woordvoerster van vakbond CNV. „Ze verlaten Nederland via de koninklijke weg.”

Dat Hudson’s Bay uiteindelijk mislukt is, komt door opportunisme van veel partijen, stelt een zegsman van De Unie. „Niet alleen Hudson’s Bay zelf dat zich verkeek op de Nederlandse markt, maar ook de pandeigenaren en gemeentes die meenden een nieuwe V&D binnen te hebben gehaald.”

Omdat Hudson’s Bay relatief veel jong personeel in dienst had, denkt De Unie dat redelijk veel werknemers elders aan de bak kunnen. „We horen al van verschillende mensen dat ze door andere winkelketens zijn benaderd.”