Nieuws/Financieel
714296892
Financieel

Advocaat: „Dit getuigt van lef”

Europese Commissie pakt chipmaker aan

De Europese Commissie neemt maatregelen tegen chipmaker Broadcom. Dat heeft Eurocommissaris Vestager (Mededinging) zojuist bekend gemaakt. Brussel vindt de chipmaker misbruik van zijn dominante marktpositie maakt.

Het gaat om een zogenoemde tussentijdse maatregel gebaseerd op een voorlopige beoordeling om te zorgen dat Broadcom haar klanten, met name producenten van modems en setup boxen voor digitale televisie, niet langer verbiedt ook bij andere bedrijven chips te kopen.

De Europese Commissie deed al een jaar lang onderzoek naar de dominante positie die Broadcom in bepaalde chipmarkten heeft.

Broadcom, een bedrijf uit Singapore, moet binnen 30 dagen ingaan op de eisen van de Europese Comissie, en blijft drie jaar onder verscherpt toezicht staan.

Baanbrekend

Bas Braeken, advocaat bij bureau Brandeis en gespecialiseerd in het (Europees) mededingingsrecht noemt het besluit ’baanbrekend’. „Het is namelijk de eerste keer in 18 jaar dat de Commissie op basis van een voorlopige beoordeling maatregelen oplegt aan een onderneming.”

Het verwijt aan de Europese Commissie was volgens Braeken tot nu toe vaak: „Operatie geslaagd, patiënt overleden”. Daarmee werd bedoeld dat er dan na zeven of acht jaar diepgravend onderzoek vaak wel een dik besluit van de Commissie lag, maar in de tussentijd kleinere concurrenten door het machtsmisbruik van de markt waren verdwenen. „Door middel van voorlopige maatregelen wil Vestager nu, in afwachting van haar diepgaande analyse, kleinere concurrenten beschermen zodat ze op de markt actief kunnen blijven,” legt Braeken uit.

De laatste keer dat de Commissie zo’n besluit als vandaag nam werd dit geschorst door de Europese rechter. Dat was een gigantische nederlaag voor de Europese Commissie. „Het getuigt van lef van Vestager dat zij dit instrument nu weer uit de kast haalt,” zegt de advocaat. Het besluit past volgens hem ook in een trend van effectiever mededingingstoezicht. „Zeker high-tech en digitale markten veranderen razendsnel. Je moet er als toezichthouder dus ook snel bij zijn, als je de concurrentie wil beschermen.”

Broadcom is één van de grootste chipmakers ter wereld, maar ziet de afgelopen jaren alles fout gaan. Zo poogde het nog tevergeefs om het Amerikaanse Qualcomm te kopen.