Nieuws/Financieel
716820797
Financieel

Beleggers Wall Street pakken winst na sterke aprilmaand

NEW YORK (AFN) - Beurzen in New York zijn op de laatste handelsdag van de maand met verlies gesloten. Een serie kwartaalcijfers zoals van Amazon kleurde het beeld, Twitter verloor fors na een tegenvallende prognose voor het lopende tweede kwartaal. Macrocijfers toonden een forse stijging van het Amerikaanse inkomen, maar zorgen over hoe corona de wereldeconomie aantast kregen ook ook de overhand.

De S&P 500-index steeg in april met 5%, hoewel de beurs vrijdag 0,7% achteruit ging. De Dow Jones verloor 0,5%, de Nasdaq ging 0,9% achteruit.

Twitter zakte 15,2%. Het denkt dat de stevige groei van het aantal gebruikers kan afnemen nu de coronacrisis ten einde loopt. Ook hadden beleggers meer verwacht van de omzetverwachting.

Ook Amazon steeg maar verloor uiteindelijk 0,1%. Het techbedrijf zette een recordwinst in de boeken. Amazon gaf verder aan te verwachten dat mensen die tijdens de coronacrisis online zijn gaan winkelen dat blijven doen.

Apple aangepakt

Apple verloor 1,5%. De iPhone-maker kreeg te maken met een officiële klacht van de Europese Commissie. De marktwaakhond meent dat Apple op het gebied van muziekstreamingdiensten zijn marktmacht misbruikt door bedrijven als Spotify (-2,1%) te verplichten de betalingsdienst van Apple te gebruiken in de App Store en ook 30 procent commissie te rekenen.

Bovendien vindt de commissie het zorgwekkend dat andere muziekstreamingdiensten niet in hun app mogen zeggen dat gebruikers een goedkoper abonnement kunnen afsluiten buiten de App Store om.

Tesla pluste met 5%.

Olieprijs klinkt door

Oliebedrijven Chevron (-3,6%) en ExxonMobil (-2,9%) verwerkten stijgende olieprijzen en een hogere vraag naar chemicaliën nu de economie weer aantrekt. Dat leidde voor beide bedrijven tot een sterke vrije kasstroom.

Farmaceut Gilead (-0,6%) had last van de coronapandemie, waardoor de gewone gezondheidszorg in het gedrang kwam en er minder medicijnen werden verkocht. Onder meer Gileads belangrijkste medicijnen tegen hiv en hepatitis C werden minder verkocht.

Restaurant Brands International (RBI) (+1,5%), het moederbedrijf van onder meer fastfoodketen Burger King, had in de eerste maanden van het jaar nog flink last van de impact van de coronacrisis. In verschillende regio's zaten nieuwe lockdowns het bedrijf dwars.