Nieuws/Financieel
718352387
Financieel

Luchtvaartmaatschappijen willen geen Schiphol-vluchten schrappen

Emirates wil geen vluchten schrappen.

Emirates wil geen vluchten schrappen.

DEN HAAG (ANP) - Lang niet alle buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen, zijn van plan de komende tijd vluchten te schrappen wegens de drukte op de luchthaven. Zo heeft luchtvaartmaatschappij Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten al laten weten dit vooralsnog niet van plan te zijn en zegt de Spaanse budgetmaatschappij Vueling alleen reizen te zullen annuleren als de weersomstandigheden daarom vragen.

Emirates wil geen vluchten schrappen.

Emirates wil geen vluchten schrappen.

Schiphol kampt met personeelstekorten onder beveiligers en afhandelaars. In combinatie met de toegenomen stroom vakantiegangers zorgt dit al weken voor grote drukte op de luchthaven, met soms geannuleerde en vertraagde vluchten tot gevolg. Met luchtvaartmaatschappijen voert Schiphol overleg over het verminderen van het aantal vluchten op de grootste luchthaven van Nederland, om zo de doorstroom te verbeteren. In het uiterste geval zal het vliegveld maatschappijen dwingen om vluchten te schrappen.

Belangenvereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN heeft herhaaldelijk laten weten dat het verplicht schrappen van vluchten alleen als "laatste redmiddel" moet worden gebruikt. De branchevereniging denkt dat met de nieuwe afspraken over meer loon en betere arbeidsvoorwaarden, en "nu al meer mensen op de vloer", de doorstroom op Schiphol al wordt verbeterd.

EasyJet, een van de grotere gebruikers van Schiphol, meldde onlangs wel "proactief" vluchten van Amsterdam naar London Gatwick en London Luton te hebben geannuleerd voor deze zomer. De Britse prijsvechter vliegt niet vanaf regionale luchthavens in Nederland en ziet het verplaatsen van vluchten naar die vliegvelden niet als optie. Het Duitse Lufthansa laat weten dat de hele luchtvaartindustrie last heeft van personeelstekorten. Een woordvoerder van de maatschappij kan niet zeggen of er vluchten naar Schiphol worden geschrapt, en zo ja hoeveel.

Transavia, TUI en Corendon lieten eerder weten meer te zien in het verplaatsen van vluchten naar andere luchthavens dan in annuleren. Deze bedrijven richten zich sterk op vakantiegangers. Het schrappen van vluchten is dan eigenlijk uit den boze.