Financieel/Nieuws
72166
Nieuws

Rabo-economen: ’Repareer dak nu’

’Politiek moet vooruitkijken’

’Politiek moet vooruitkijken’

Rotterdam - Het nieuwe kabinet heeft twee jaar om het belastingstelsel te hervormen, de zorgkosten te beteugelen en te investeren in de arbeidsmarkt, menen Rabo-economen. Want na 2018 komt de economische groei onder druk te staan.

’Politiek moet vooruitkijken’

’Politiek moet vooruitkijken’

Dan wordt het nemen van ingrijpende maatregelen een stuk lastiger, aldus economen van de Rabobank in een analyse die vandaag verschijnt. „De nieuwe regering heeft geen enkele reden om achterover te leunen”, zegt Rabo-econoom Martijn Badir.

Hij voorziet voor 2017 2,3% economische groei, en voor 2018 2%, maar noemt dat ’inhaalgroei na de crisis’. Rabobank ziet een ’structurele groei’ van 1,2%. De open Nederlandse economie krijgt de komende tijd last van het zwakke pond (via de Brexit) en van een meer naar binnen gericht Amerika, voorspelt Rabo.

Daarom moet het dak van de Nederlandse economie de komende jaren worden gerepareerd nu de zon nog schijnt, stelt Badir. „Maar te veel partijen kijken achterom. Ze pleiten ervoor het eigen risico in de zorg af te schaffen en de AOW-leeftijd terug te zetten op 65 jaar.”

Twee onwenselijke plannen, zegt Badir. „Een lagere pensioenleeftijd zorgt dat minder mensen beschikbaar zijn voor werk en het brengt de betaalbaarheid van het stelsel in gevaar. Als je het eigen risico afschaft, stijgen kosten nog sneller dan al door vergrijzing.”

In plaats daarvan moet de politiek vooruitkijken, stelt Badir. Hij pleit voor een eenvoudiger belasting met één btw-tarief en lagere lasten voor bedrijven (twee jaar doorbetalen bij ziekte inkorten) en werkenden (hogere arbeidskorting, vooral voor lage inkomens).