Nieuws/Financieel
722069780
Financieel

Op de beursvloer

AEX laat champagne koud staan na nipt missen jaartop

Optimisme op het Damrak.

Optimisme op het Damrak.

Op het Damrak ging dinsdag net niet de vlag uit. In de slotbel belandde de AEXmet een kleine winst nipt onder de jaarpiek uit februari. Bij de hoofdfondsen valt Heineken het meest in de smaak. In Just Eat Takeaway is minder trek.

Optimisme op het Damrak.

Optimisme op het Damrak.

De AEX-index eindigde op een plus van 0,3% bij een stand van 629,14 punten, nipt onder het hoogste slotniveau van eind februari. Intraday werd er wel een jaarrecord neergezet. Sinds begin dit jaar is er per saldo 4,2% terreinwinst geboekt. De AMX loopt fractioneel op naar 939,2 punten.

De beurs van Londen steekt sterk af met 1,7% winst. Op maandag was de Britse beurs nog gesloten en maakt een inhaalslag gesteund door de opluchting over de Brexit-deal. Parijs (+0,5%) en Frankfurt (+0,2%), dat maandag naar een record ging, winnen wederom terrein.

Volgens Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij Bond Capital, stevent het turbulente beursjaar af op een mooi einde. „Na de kortstondige bearmarkt in maart heeft de AEX een indrukwekkend herstel ingezet die met tussentijds het aanscherpen van de jaartop nog krachtiger is dan door mij werd voorzien. In het komende jaar gaat mijn belangstelling vooral uit naar waarde-aandelen waarvan de waarderingen nog redelijk zijn en die gaan profiteren van het geleidelijk openzetten van de economie. Aan de andere kant is er bij sommige techfondsen dit jaar al heel veel lucht ingelopen.”

In het nieuwe jaar zal met de wisseling van de wacht in het Witte Huis een andere wind gaat waaien, stelt Westerterp. „Naar verwachting zal Biden de harde lijn gaan volgen tegen China, maar wel met een andere retoriek. Daarnaast zal de focus veel meer komen te liggen op het klimaat met onder meer het weer aansluiten bij het Parijs-akkoord. Verder is het niet uit te sluiten dat grote Amerikaanse technologiefondsen meer onder vuur komen te liggen met regelgeving.”

Cees Smit, handelaar bij Today’s Groep, benadrukt dat beleggers de roze bril hebben opgehouden nadat in november werkbare vaccins het licht zagen en een maand later de deur open ging voor nieuwe coronasteun in de VS en ook de Brexit-deal rond kwam, al zijn de handelsvolumes laag in de laastste week van het jaar doordat grote partijen de boeken al hebben dicht gedaan. Smit wijst er op dat iemand die april had gezegd dat de beurzen met records het jaar uit zouden gaan, nog voor gek zou zijn verklaard. „Het is bij de start van het nieuwe jaar vooral afwachten of Biden nog een meerderheid krijgt in Congres met de hernieuwde stemming in Georgia. Bij de individuele fondsen is de grote vraag of de rotatie van groeiaandelen naar waaraandelen weer op gang gaat komen. easyJet dat nog steeds is achtergebleven in de luchtvaartsector staat bij ons in het favorietenlijstje in het nieuwe jaar.”

Het Britse pond boekt volgens valutahandelaar Monex Europe bij €1,10150 de ’grootste rally’ in een maand. „Maar het is een vertraagde reactie op het Brexitakkoord terwijl aandelenbeurzen eerder gesloten waren.”

Prosus herstelt

Bij de hoofdfondsen boekt pridataverwerker Wolters Kluwer 1,6% winst, sectorgenoot RELX plust 0,4%. De mediafondsen zijn daarmee verder in herstel na de dip begin december.

Heineken pakt de koppositie. De koers van het bierconcern krijgt er 2,4% bij.

Techinvesteringsfonds Prosus staat op 1,3% winst. Maandag verloor Prosus door de koersval van zijn deelneming Tencent op de beurs in Hongkong. IMCD, de andere grote winnaar van 2020, dikt 1,7% aan.

Zwaargewicht Unilever kan ook op kopersinteresse rekenen en stijgt 1,4%.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway laat onderin de index 2,4% liggen. De stevige tik bij Amerikaanse branchegenoot DoorDash op woensdag speelde daar een rol bij. ABN Amro moet 0,8% afstaan, terwijl ING 1,1% kwijt raakt. Voor staalconcern ArcelorMittal hebben beleggers 0,6% minder over.

In de Midkap was Air France KLM bovenin goed voor een koerssprong van 4,6%. Concurrenten Ryanair Holdings en Wizz Air schrappen per 1 januari het stemrecht van alle aandeelhouders van buiten de EU. De bedrijven moeten Europees worden, anders verliezen ze landingsrechten. EasyJet richtte daartoe een Oostenrijkse vennootschap opgericht zodat het vanaf 1 januari zijn routes binnen Europa kan blijven vliegen.

Biotechbedrijf Pharming, sinds kort genoteerd aan de Nasdaq, zakt uiteindelijk 0,2% weg na een flinke opleving in de middag.

In de speciale eindejaars-aflevering van de podcast Kwestie van Centen blikken Martin Visser en Herman Stam terug op een heftig jaar.