Financieel/Nieuws
72469
Nieuws

Amerikaanse rivaal PPG aast op Nederlands verficoon AkzoNobel

Een overval in het Hilton

Amsterdam - Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel heeft de deur hard dicht gegooid in het gezicht van de Amerikaanse rivaal PPG, dat een ongewenst bod van €83 per aandeel op Akzo uitbracht. AkzoNobel wil versneld zelf aandeelhouders paaien door zijn chemiedivisie te verzilveren.

Hij was compleet geschokt, Ton Büchner, toen hij op donderdagochtend 2 maart het Hilton Hotel op Schiphol verliet. De 58-jarige recent aangetreden PPG-topman Michael McGarry was zogenaamd toevallig in de buurt en had Büchner tot een ’courtesy cup of coffee’ weten te verleiden. Als Büchner echter aankomt op een afgehuurde kamer, halverwege de ochtend, staat er tot zijn verrassing een uitgebreide lunch klaar.

Nadat Büchner en McGarry beleefdheden uitwisselen, schenkt de Akzo-topman een colaatje in. Op dat moment legt McGarry een stapeltje a4-tjes met een presentatie voor Büchner op tafel, en zegt: ’We gaan iets anders doen’. De Texaan vertelt kort en krachtig dat PPG en AkzoNobel een fantastische combinatie zouden vormen, en dat hij een bod op Büchners bedrijf voorbereid.

Zo verloopt één van de eerste gesprekken ooit tussen beide topmannen. Büchner verslikt zich bijna in z’n cola, maar vertikt het om de hem aangereikte handout open te slaan. Kort daarna verlaat hij de kamer. Geschrokken.

PPG is het Nederlands chemiebedrijf de afgelopen jaren in marktwaarde als ’s werelds grootste verfmaker gepasseerd. McGarry, die zich eerder in de pers al krijgshaftig uitte over overnames in Europa, nam vorig jaar het roer over van PPG-veteraan Chuck Bunch. McGarry huurt gedurende 2016 de zakenbank in die je nodig hebt voor het gedurfde corporate overnamegevecht dat hij wil gaan voeren: Goldman Sachs. Vooral de laatste derde en vierde kwartaalcijfers van AkzoNobel werken als een rode lap op een stier: Büchner geeft daarbij in de ogen van PPG aan dat de rek eruit is bij Akzo. PPG vermoedt onvrede onder AkzoNobels aandeelhouders en ziet daarin een vruchtbare bodem voor een overnamebod.

De gealarmeerde raad van commissarissen van AkzoNobel, zakenbankiers van Lazard en HSBC en het bestuur van AkzoNobel besluiten het weekeinde daarop unaniem dat keiharde afwijzing de beste reactie is op de agressieve toenadering.

AkzoNobel kondigt exact een week na het gesprek, de ochtend nadat de toenadering lekte via persbureau Bloomberg, maatregelen aan. Het is van plan om één van zijn drie divisies, die chemicaliën verwerkt, via een beursgang of verkoop op eigen benen te zetten. Specialty chemicals is de minst renderende tak van Akzo, naast de beter renderende huis-tuin-en-keukenverven en de industriële lakken. Door de chemie op eigen benen te zetten, kan het rest van het bedrijf met focus de vergelijking met rivalen als PPG en de marges die zij maken beter doorstaan.

Het geld dat met zo’n desinvestering verdiend wordt, kan volgens zakenbankiers worden ingezet voor overnames of deels worden teruggegeven aan aandeelhouders via een aandeleninkoopprogramma. Büchner zelf wilde zich donderdag daarover nog niet in de kaarten laten kijken.

Het plan van de opsplitsing van het eeuwenoude Nederlands-Zweedse concern was al in de maak, maar wordt nu versneld aangekondigd. „Anders hadden we dat in de loop van het jaar gepresenteerd”, schat Büchner in een telefonische toelichting. Analisten wijzen al langer op de mogelijkheid van AkzoNobel om deze stap te zetten, in een periode waar conglomeraten helemaal uit de tijd lijken worden geacht.

De Amerikanen reageren teleurgesteld, maar strijdlustig. Achter de schermen wordt door betrokkenen gewezen op de overdreven aandacht die AkzoNobel onder Büchner de afgelopen jaren aan de dag heeft gelegd voor kostenbesparingen en het aflossen van schulden, in plaats van het creëren van aandeelhouderswaarde. Critici wijzen er ook op dat AkzoNobel zich de afgelopen jaren afzijdig heeft gehouden van overnamegevechten rond onder meer Comex, Valspar, Sherwin-Williams en Axalta, die allemaal Akzo’s leidende positie als verf- en coatingmaker hadden kunnen versterken. Vorig jaar deed AkzoNobel voor het eerst in jaren een middelgrote acquisitie met de coatingactiviteiten van Basf. Nu moet Büchner zich opmaken voor het gevecht van de waarheid voor AkzoNobel.