Nieuws/Financieel
728306168
Financieel

Waakhond steekt stokje voor overname transportbedrijven door FloraHolland

De Winter Logistics rijdt nu al veel voor FloraHolland.

De Winter Logistics rijdt nu al veel voor FloraHolland.

Aalsmeer - De overname van de drie transportbedrijven De Winter, Wematrans en Van Zaal door bloemenveiling FloraHolland kan voorlopig nog niet doorgaan. Kartelwaakhond ACM meent dat de fusie mogelijk de concurrentie op het gebied van bloemen- en plantenvervoer schaadt.

De Winter Logistics rijdt nu al veel voor FloraHolland.

De Winter Logistics rijdt nu al veel voor FloraHolland.

FloraHolland kondigde de overname afgelopen november aan. De drie transportbedrijven zouden onder de naam Floriway onder de vleugels van de bloemenveiling verder gaan.

De Autoriteit Consument & Mark (ACM) stelt echter de vergunning voor de fusie nu niet te kunnen verstrekken. Als FloraHolland de overname wil doorzetten, zal de mededingingsautoriteit extra onderzoek verrichten. De bloemenveiling is een coöperatie van kwekers die ook al de logistieke afhandeling op het veilingterrein regelt. Volgens ACM moet de rechtstreekse handel buiten de veiling een serieuze concurrentie voor FloraHolland zijn om in te stemmen met de overname.

Als FloraHolland al een dominante positie heeft in de handel van sierteelt, dan kan de veiling het nieuwe tranportbedrijf Floriway bevoordelen en zo de toegang van andere bloemen- en plantentranporteurs tot de markt hinderen, stelt ACM. Dat heeft negatieve gevolgen voor prijs, kwaliteit en innovatie van sierteelttransport.

FloraHolland laat in een reactie weten de uitspraak van ACM eerst te bestuderen alvorens de coöperatie besluit de overname van de drie transportbedrijven door te zetten.