Nieuws/Financieel
729839823
Financieel

Recordgroei Chinese economie van 18%

Het zakencentrum van Beijing

Het zakencentrum van Beijing

PEKING (AFN/DPA) - De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en begon het nieuwe jaar met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3% in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers.

Het zakencentrum van Beijing

Het zakencentrum van Beijing

De ongewoon sterke groei is te verklaren door het feit dat de Chinese economie begin vorig jaar instortte door de coronapandemie. Op dat moment lag het land enkele weken bijna stil. De Chinese regering voerde een „nul-covid-strategie.” Een rigoureuze lockdown en strikte toegangscontroles zorgden ervoor dat, afgezien van kleine lokale uitbraken, sinds een jaar slechts weinig nieuwe coronagevallen zijn geregistreerd. Sindsdien is de economie aan het herstellen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de economie dit jaar met nog eens 8,1% zou kunnen groeien. De Chinese regering is voorzichtiger en heeft haar officiële groeidoelstelling op het Volkscongres, dat net is afgelopen in Peking, vastgesteld op een waarde van „meer dan 6%.”

Vooral de sterke buitenlandse handel heeft de Chinese economie onlangs een boost gegeven. De Chinese fabrieken produceren op grote schaal medische goederen zoals coronatests en beschermende mondmaskers die naar andere landen worden geëxporteerd. Ook nieuwe laptops en andere thuiskantoorapparatuur komen vaak uit China.

Net als tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 helpt China de wereldeconomie een nieuwe impuls te geven. Duitse autofabrikanten en vele andere bedrijven die op de Chinese markt actief zijn, konden zich daar onlangs verheugen op royale winsten.