Nieuws/Financieel
729908764
Financieel

Op de beursvloer

Dow wint 430 punten na zwaarste verlies sinds januari

NEW YORK (AFN) - Beurzen in New York zijn donderdag hoger gesloten. De Dow Jones steeg ruim 430 punten op herwonnen optimisme na sterke groeicijfers voor de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex sloot 1,3% hoger bij 34.021,45 punten. De brede S&P 500 won 1,2%, techbeurs Nasdaq ging 0,7% opwaarts.

Tesla-topman Elon Musk zorgde voor een tuimeling van de bitcoin. De ondernemer noemde het energieverbruik voor het minen van de digitale munt krankzinnig. Ook de mogelijkheid om met bitcoins een auto van Tesla aan te schaffen is geschrapt.

Beleggers zetten Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale valuta’s, daarop ongeveer 2 procent lager.

Branchegenoten als Marathon Digital, Riot Blockchain en MicroStrategy gingen in de eerste handelsminuten tot bijna 4 procent omlaag.

Bitcoin onder $50.000

De fabrikant van elektrische auto’s verloor 3,1%.

De Amerikaanse beurzen gingen over de gehele linie omhoog na cijfers over het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten. Die pakten beter uit dan economen in doorsnee hadden verwacht.

De vraag naar werknemers bij Amerikaanse bedrijven neemt toe nu het openbare leven in de VS steeds meer van het slot kan door vorderingen met de vaccinatiecampagnes.

Verder was er aandacht voor Boeing, dat 0,8% won. De vliegtuigfabrikant heeft speciale servicebulletins uitgegeven voor zijn probleemtoestel 737 MAX.

Daarin staan instructies voor het repareren van elektronische problemen die tientallen nieuwe toestellen al meer dan een maand aan de grond houden.

Sommige componenten in de cockpit van de vliegtuigen zijn niet goed geaard. Het gaat om een belangrijke stap voor het oplossen van het euvel.

Alibaba verliest

Het Chinese webwinkelconcern Alibaba (-3,2%) heeft voor het eerst sinds 2012 een kwartaal met nettoverlies afgesloten. De in New York genoteerde onderneming kampte namelijk met een miljardenboete die werd opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken.

Ook Google (+1,3%) weet door een boete de aandacht op zich gericht. Het techconcern heeft in Italië een boete van meer dan 100 miljoen euro gekregen vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie.

Volgens de Italiaanse karteltoezichthouder sloot Google een rivaliserende app voor diensten bij het opladen van elektrische auto’s uit.

Olieprijs zakt

De euro was 1,2088 dollar waard, tegenover 1,2071 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde dik 3 procent tot 63,99 dollar.

Brentolie kostte 2,7% minder op 64,10 dollar per vat.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo