Nieuws/Financieel
731666745
Financieel

Bedrijfsresultaat ArcelorMittal valt mee

De afkoelende staalmarkt heeft grip gekregen op ’s werelds grootste producent ArcelorMittal. Over zijn derde kwartaal toonde het AEX-fonds minder omzet afgezet tegen vorig jaar. Maar het troefde met zijn bedrijfsresultaat de marktverwachting duidelijk af.

Het aandeel steeg daarop direct na opening met 8%. De staalreus met 209.000 werknemers meldde donderdag voorbeurs $16,63 miljard omzet. Vooraf werd over het derde kwartaal gerekend op een omzet van $17,2 miljard.

Netto ging ArcelorMittal nog verder terug: van $899 miljoen positief vorig jaar over het kwartaal, naar $539 miljoen verlies dit jaar.

De verrassing zat in zijn ebitda, die over het derde kwartaal volgens de analisten had moeten uitkomen op $930 miljoen. Dat werd $1,063 miljard, bijna 32% minder dan vorig jaar, maar boven de consensus. De negenmaands ebitda of bedrijfsresultaat halveerde evenwel in de eerste negen maanden: van $8,31 miljard naar $4,27 miljard.

Analisten volgden vanochtend met loftuitingen op de marktleider, in een zeer moeilijke staalmarkt. Ze keken voorbij de seizoenspatronen. ING waardeerde met Morgan Stanley de verbetering in alle divisies, Citigroup complimenteerde voor specifiek de betere kasstroom en lagere schuld, ook richting komend kwartaal.

Topman Lakshmi Mittal slaagt er in de kosten beter te controleren, aldus zakenbank Jefferies, dat een koopadvies hanteert. ArcelorMittal stak zich dieper in de schulden.

"Forse meevaller in nettoresultaat"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman

„Met teruglopende verkopen verwachtte ArcelorMittal zelf een teruggang, die blijkt nog sterker tegen te vallen. Maar analisten waren vooraf somberder vanwege de handelsoorlog met importtarieven en verzwakte staalmarkt. Arcelor ziet de wereldvraag afvlakken en over zijn Italiaanse aankoop Ilva is weinig zekerheid gekomen. Dat topman Mittal de cash en schuldenlast in het vierde kwartaal verbetert, zal beleggers wel behagen.”

@theobesteman op Twitter

Schuld loopt op

Analisten gingen vooraf al uit van een duidelijke daling van de resultaten. In drie maanden nam de vraag naar staal in de sector af door de afgekoelde economische groei. Tegelijkertijd kampte de markt met dalende staalprijzen bij hogere grondstoffenkosten. Arcelor is marktleider met een productie van 93 miljoen ton staal in 2018. Veel andere staalmakers gaan door een slechte periode heen.

De ijzerertsproductie bleef een miljoen ton achter ten opzichte van vorig jaar.

Topman Lakshmi Mittal wees op moeilijke marktomstandigheden en de hoge materiaalkosten. Met een sterke cash flow moet in het vierde kwartaal „kan de schuld verder worden afgebouwd”, aldus de ceo.

Forse ingrepen door topman Lakshmi Mittal om schulden te beperken

Forse ingrepen door topman Lakshmi Mittal om schulden te beperken

Ook op de beurs boekt ArcelorMittal onder topman Lakshmi Mittal nu al enige kwartalen teleurstellende resultaten. Over een heel jaar gezien daalde de koers fors:

Sinds begin dit jaar verloor het aandeel bijna 20% waarde.

De marktvorsers keken vooruit naar zijn Italiaanse aankoop. ArcelorMittal trok zich afgelopen week terug uit de overname, omdat de Italiaanse regering de staalmaker niet wilde vrijwaren van claims wegens milieuvervuiling die Ilva heeft veroorzaakt.

Adviesverlaging

Zakenbank Société Général zette de staalmaker deze week al terug op ‘verkopen’. Meer dan €13,40 zou het aandeel voorlopig niet kunnen opleveren. Woensdag sloot het aandeel van het concern met zetel in Luxemburg na 2,5% verlies op €14,52. Zijn afsplitsing Aperam, specialist in roestvrijstaal, steeg met 10,7% op goede vooruitzichten in zijn markt.

Van de 26 analisten die het staalbedrijf volgen hebben er 17 een koopadvies, zes een ’houden’ en drie een verkoopadvies voor hun klanten staan.