Financieel/Nieuws
73209
Nieuws

Meest gelezen op DFT

Dure huizen en goedkope overnachtingen

Allerhande conflicten wekten deze week de interesse van de DFT-lezer. Ook blijkt het moeilijk een baan te vinden in het Noorden des lands en wordt de drempel voor het kopen van een huis hoger en hoger.

Lezers waren verontwaardigd over de ontslagprocedure voor KNGF Geleidehonden-directeur Ellen Greve. Greve kreeg in 2015 nog een riante bonus van haar Raad van Toezicht maar raakte daar later mee in onmin. Dat ze borstkanker heeft, was geen reden om haar te ontzien. Greve vecht nu terug.

Nog meer oorlog: die tussen Albert Heijn en de hotelketens. Veel hotels werken mee aan de hotelzegelactie van de grootgrutter, maar Fletcher Hotels ziet niets in de actie omdat de hotels die helemaal uit eigen zak moeten betalen. Fletcher slaat terug door de tweede hotelovernachting gratis te maken. Bij AH krijgen klanten ‘slechts’ 50% korting.

Personeel gezocht

Wie met veel bombarie van start wil met een nieuwe luxe winkelketen, heeft personeel nodig - veel personeel. Zo ook Hudson’s Bay. Omdat talent helaas niet aan de boom groeit, worden er massaal mensen weggehaald bij concurrent Bijenkorf. Bijenkorf haast zich te zeggen dat er niks onoirbaars aan de hand is.

De vraag naar personeel bij het Canadese warenhuis is overigens potentieel goed nieuws voor de werklozen in het Noorden van het land. Zij zijn inmiddels vier tot vijf keer zo talrijk als de vacatures. Zo veel als KLM-topman Pieter Elbers zal dat niet zijn: hij gaat dit jaar mogelijk €500.000 verdienen. Tot onvrede overigens van Air France-KLM, dat €475.000 ook al riant genoeg vindt.

Grimbergen op straat

Televisiepresentator Cees Grimbergen van Omroep Max liep tegen een muur bij pensioenbeheerder APG. Hij wilde opnames maken voor het programma Zwarte Zwanen over misstanden in de pensioenindustrie. APG dacht daar anders over en gooide hem zonder pardon op straat.

Wie tegenwoordig een huis wil kopen, kan al niet meer heen om het meebrengen van eigen geld. In 2017 is het maximum leenbedrag 101% van de koopsom. Inclusief kosten zoals de overdrachtsbelasting zijn kopers echter vaak 4 tot 5% kwijt bovenop de koopsom. Maar minister Dijsselbloem en DNB-president Knot vinden dat niet genoeg: in de toekomst kunnen huizenkopers daarom mogelijk slechts 90% van de koopsom lenen.

Opèl Croissant

En na de huizenovernames gaan we naar de bedrijfsovernames. Opel wordt onderdeel van PSA, het moederbedrijf van Peugeot en Citroën. Het Duitse Opel was al sinds de jaren ’30 in Amerikaanse handen en moet in Frans eigendom weer winstgevend worden.

Een coup van post- en pakketbezorger Sandd bij boekwinkelketen Bruna is ongedaan gemaakt door PostNL. Bruna zou punten introduceren waar mensen hun pakketjes zouden kunnen ophalen en verzenden via Sandd. Een hard gelag voor grootaandeelhouder PostNL van de keten, die dezelfde diensten aanbiedt. PostNL greep dan ook in. Het kostte Bruna-directeur Fred Zeegers zijn baan.

Tot slot heuglijk nieuws: voor veel mensen valt er wat te besparen bij de belastingaangifte. DFTgeld zet talloze tips op een rij.