Nieuws/Financieel
735208522
Financieel

Mall of the Netherlands wel volgens schema open

Winkelreus Unibail schrapt drie jaar dividend

Winkelcentrum bij het vliegveld van Orlando.

Winkelcentrum bij het vliegveld van Orlando.

PARIJS (ANP/DFT) - Winkelvastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield (URW) is hard geraakt door de coronacrisis. De uitbater van onder meer de Citymall in Almere en Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam haalde minder geld op met het innen van huren. De komende twee jaar wordt geen dividend uitgekeerd.

Winkelcentrum bij het vliegveld van Orlando.

Winkelcentrum bij het vliegveld van Orlando.

URW had al gewaarschuwd dat de strengere maatregelen die sinds eind vorig jaar gelden in veel landen de prestaties negatief zouden beïnvloeden. De 87 winkelcentra, waaronder 4 in Nederland, waren vorig jaar gemiddeld 93 dagen dicht. URW kreeg dit jaar een nieuw bestuur, nadat een emissieplan van de vorige top door aandeelhouders werd tegengehouden.

Om huurders wat lucht te geven werden in 2020 de tarieven verlaagd of werd uitstel verleend. Daardoor werd maar 80% van de huren geïncasseerd. De leegstand in de winkelpanden liep op van 5,4% naar bijna 9%. In Nederland bleef de leegstand stabiel op 8,1%. URW had niet alleen te maken met een aantal faillissementen, maar sloot ook een derde minder nieuwe contracten af in vergelijking met een jaar eerder.

"Winkelcentra afgewaardeerd"

Dit vindt DFT-verslaggever Pieter van Erven Dorens:

,,Dat Unibail nu al het dividend voor 2022 schrapt, zal voor veel beleggers teleurstellend zijn. Goed nieuws voor Nederland is dat het winkelconcern woensdag expliciet liet weten dat de prestigieuze Mall of The Netherlands in de eerste helft van dit jaar officieel open gaat, na een lange verbouwing. Al 90% van de winkels is daar verhuurd. Een aantal andere nieuwe projecten van Unibail zijn op pauze gesteld. De verhouding leningen-bezittingen is opgelopen naar 44,7%, terwijl Unibails winkelcentra plus wat kantoren en zalen met 11,2% zijn afgewaardeerd naar €56 miljard. Dat lijkt nog opgewekt als je bedenkt dat het concern een beurswaarde heeft van €8,7 miljard.

De netto huurinkomsten bedroegen vorig jaar bijna €1,8 miljard, ruim 26% minder dan een jaar terug. Dat kwam vooral door de mindere inkomsten uit winkelcentra. Bij de kantorenmarkt bleef het resultaat nagenoeg stabiel. Doordat congressen en evenementen niet doorgingen was er ook druk op de resultaten. URW zag het terugkerende nettoresultaat uitkomen op iets meer dan €1 miljard. Dat is 40% minder dan een jaar eerder.

Om de kosten te verlagen schort URW dividendbetalingen over 2020, 2021 en 2022 op. In deze periode wil URW ook werk maken van het aanpassen van het winkelportfolio. Het bedrijf heeft wereldwijd tientallen winkelcentra en -vastgoed in bezit, waaronder in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje.