Nieuws/Financieel
737162932
Financieel

Yellen brengt Nasdaq forse averij toe; Dow poetst verlies weg

NEW YORK (ANP) - Op Wall Street liet dinsdag vooral de Nasdaq een somber beeld zien. Beleggers in de VS drukten op de verkoopknop bij de grote techaandelen. De Dow Jones wist de schade weg te werken.

De leidende Dow Jones-index eindigt 0,1% hoger op 34.135 punten en de brede S&P 500 zakt 0,7% tot 4165 punten. Techgraadmeter Nasdaq levert 1,9% in tot 13.633 punten.

Een toespraak van de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, werkte vooral op de techfondsen negatief door. Zij benadrukte dat om ’oververhitting’ van de Amerikaanse economie te voorkomen de huidige lage rentestanden mogelijk licht moeten worden verhoogd.

Apple zakt 3,8% weg. Op de tweede dag van het proces tussen het techconcern en Fortnite-maker Epic Games probeerde de advocaat van de maker van de iPhones de antitrustclaim van Epic onderuit te halen. In plaats van als een monopolist te opereren zou Apple videogamers juist keuzevrijheid hebben geboden omdat ze op verschillende platforms konden spelen, zo klonk het.

Andere grote techfondsen kleurden ook rood. Amazon raakt 2,3% kwijt, terwijl Alphabet 1,5% moet afstaan.

Pfizer plust 0,2% na een bedrukte start. De vaccinmaker denkt dit jaar wel $26 miljard te verdienen aan de verkoop van het coronavaccin dat het bedrijf samen met biotechbedrijf BioNTech op de markt heeft gezet.nTegelijk met de extra vaccinomzet nemen volgens de onderneming ook de onderzoeks- en ontwikkelingskosten toe. Partner BioNTech onderging een aderlating van 15,3%.

Sportkledingmerk Under Armour gaf eveneens een kijkje in de boeken. Het bedrijf zag de vraag weer herstellen en heeft daarom zijn verwachtingen opgevoerd. Toch wordt het aandeel 1% lager gezet door beleggers. Ook zorgconcern CVS Health kwam met een betere prognose en won op de beurs bijna 3 procent.