Nieuws/Financieel
742010538
Financieel

Britse uitbreiding windmolenparken op til

Londen - Groot-Brittannië breidt het windmolenpark in de nationale wateren aanzienlijk uit. De beheerder van de Britse kroondomeinen, die over de wateren rond Engeland gaat, is begonnen aan een veiling van gebieden voor de ontwikkeling van windparken met een totale capaciteit van 7 Gigawatt. Dat is genoeg voor de stroomvoorziening van 6 miljoen huishoudens.

Onder andere Shell liet eerder weten een "actieve rol" te willen spelen bij de ontwikkeling van de windparken. De eerste concessies worden naar verwachting in 2021 toegekend.

Funderingsspecialist Sif volgt de toekenning van de concessies met veel interesse, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. De onderneming gaat al zogeheten monopiles, oftewel gigantische palen, leveren aan Vattenfall voor de bouw van een windpark voor de Nederlandse kust. Gezien zijn vestiging in Rotterdam zou Sif een voor de hand liggende partij zijn voor de Britse opdrachten, aldus de zegsman.

Goede uitgangspositie

Ook qua ingangen bij de uiteindelijke ontwikkelaars van de windparken zou Sif in een goede uitgangspositie verkeren. "Wij volgen wie de concessies krijgen", klinkt het. "Zo veel partijen zijn er niet. En het zijn geen vreemden voor ons."

Op dit moment zijn er voor de Britse kust windparken met een gezamenlijke capaciteit van 9,3 Gigawatt. De Britse wateren bieden ook ruimte aan 's werelds grootste windmolenpark dat al in bedrijf is, de zogeheten Walney Extension van Ørsted in de de Ierse Zee.