Nieuws/Financieel
742072173
Financieel

Spotify wil desinformatie over Covid-19 aanpakken

STOCKHOLM/NEW YORK (ANP/AFP) - Spotify gaat luisteraars van podcasts over Covid-19 „begeleiden naar meer informatie” over deze pandemie. De muziekstreaminggigant zal daartoe een „speciale Covid-19-hub” creëren die wordt toegevoegd aan elke podcast die een discussie over het virus bevat.

Luisteraars worden dan doorverwezen naar „door data gedreven feiten, zoals gedeeld door wetenschappers, artsen, academici en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, evenals links naar betrouwbare bronnen”, aldus Spotify-ceo Daniel Elk. De functie zal „in de komende dagen” worden uitgerold.

Daarmee reageert Spotify indirect op een open brief waarin honderden artsen en wetenschappers vorige week de streamingdienst opriepen een bepaalde aflevering van The Joe Rogan Experience offline te halen. De podcast van Joe Rogan, die gemiddeld 11 miljoen luisteraars per aflevering haalt, zou volgens de ondertekenaars van de open brief regelmatig onwaarheden over het coronavirus en vaccinatie verspreiden.

Neil Young en Joni Mitchell

Na publicatie van de brief besloten onder anderen de singer-songwriters Neil Young en Joni Mitchell en de gitarist Nils Lofgren hun muziek van Spotify af te halen.

Neil Young heeft trouwens een nieuw onderkomen gevonden voor zijn muziek. De Canadese singer-songwriter heeft via zijn sociale mediakanalen bekendgemaakt dat hij zijn muziek zal onderbrengen bij Amazon Music.

„Amazon is al tijdenlang leider op het gebied van hi-res-audio en het is fantastisch om mijn hele muziekcatalogus bij hen onder te brengen in de hoogst denkbare kwaliteit”, stelt de 76-jarige Young. „Ik wil ook graag Apple Music en Qobuz bedanken voor het feit dat ze mijn muziek in hoge resolutie hebben gedeeld.” Young liet eerder al eens weten de geluidskwaliteit van Spotify „bedroevend” te vinden.

Rogan belooft beterschap

Comedian en podcaster Joe Rogan heeft trouwens beterschap beloofd na de golf van kritiek op zijn podcast, die desinformatie zou verspreiden over de coronapandemie. Rogan, die in de podcast op Spotify uitgebreid met gasten spreekt, heeft toegezegd om voortaan meer gezichtspunten te belichten. Hij zegt ook dat mensen een verkeerd beeld hebben van zijn podcast.

Maar hij gaat „beter zijn best doen om mensen met andere meningen” uit te nodigen en „om alle onderwerpen te onderzoeken”. Wel benadrukt hij dat de lange gesprekken die hij voert in The Joe Rogan Experience niet zijn voorbereid. „Ik heb vaak geen idee waar ik het over ga hebben totdat ik met de mensen ga praten.”